Hvězdy budou padat z nebe! Přijďte je sledovat na hvězdárnu

ZLÍNSKÝ KRAJ – Letní obloha nabídne i letos úchvatnou nebeskou podívanou. Ačkoliv výjimečný úkaz spojujeme s padajícími hvězdami a vyčkáváme, až jedna z nich proletí oblohou, abychom si mohli něco přát, jedná se „pouze“ o stopy miniaturních částic meziplanetární hmoty. Kometární meteorický roj zvaný Perseidy, nebo také „Slzy svatého Vavřince“, jsou každoročním vrcholem astronomického léta. Maximální aktivita roje nastane letos mezi 12. a 13. srpnem, a pokud se rozhodnete zůstat vzhůru, abyste si mohli neopakovatelný úkaz užít, můžete se v klidu položit do trávy na vrchol kopce nebo se vydat na některou z hvězdáren ve Zlínském kraji.

Na Meziříčskou noc padajících hvězd můžete přijít v neděli 11. srpna o půl desáté večer. Pracovníci Hvězdárny Valašské Meziříčí doplní pozorování odborným komentářem, rozhodně se ale nemusíte obávat nudné přednášky. Meteory se totiž nejlépe sledují vleže, tak si přineste podložku nebo karimatku a deku na přikrytí. Horký čaj vám poskytnou na místě.

Ve stejný den od devíti večer zve na zajímavý zážitek i Hvězdárna a planetárium Uherský Brod. Návštěvníkům budou k dispozici i dalekohledy, kterými mohou sledovat i další objekty noční oblohy jako planety, mlhoviny nebo galaxie.

Pokud chcete zažít tanec Perseid ve svém vrcholu, vydejte se o den později o půl desáté večer na zahradu vsetínské hvězdárny. I tady se můžete těšit na odborný komentář, a pokud vám meteory nebudou stačit, můžete se dalekohledy v pozorovatelně podívat na Měsíc nebo na velké planety.

Všechny akce se uskuteční pouze za příznivého počasí. Za pozorování zaplatíte vstupné v rozmezí čtyřiceti až padesáti korun za dospělého a přibližně pětadvacet korun za dítě.