Údržba zeleně v Budějovicích. Jak moc je finančně náročná?

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Jihočeská metropole zajišťuje stejně jako ostatní města v kraji, údržbu zeleně na jejím území. Tato plocha čítá asi 400 hektarů a ty jsou rozděleny do jedenácti sektorů. Kolik město vynaloží na tyto práce a kolik firem je na takové úpravy?

O zeleň a její údržbu na ploše asi 400 hektarů se starají čtyři firmy v jedenácti sektorech. „Letos jsou náklady 30 238 000 korun. V této ceně je zahrnuto sečení, pletí, zmlazení i řez keřů, jarní a podzimní vyhrabání, výměna písku v pískovištích, urovnání dopadových ploch, denní úklid travnatých ploch, povýsadbová údržba na sídlištích i náklady na náhradní výsadby regenerace sídlišť z důvodu udržitelnosti projektů,“ sdělil náměstek primátora Ivo Moravec.

Tento týden byly v Budějovicích obnoveny i seče, které musely být zastaveny z důvodu horkého a suchého počasí. „Podle harmonogramu prací je v plánováno pět sečí ročně v každém sektoru, s výjimkou sečení v okolí základních a mateřských škol a dětských hřišť, kde se plánuje deset sečí za rok. Vždycky se ale přihlíží k aktuálnímu stavu ploch a klimatickým podmínkám, “ říká náměstek primátora Moravec.

Samostatnou kapitola by ale měla být vlastní péče o dřeviny, hlavně o stromy. „Ono samozřejmě nestačí vykopat díru a strom zasadit, ale aby přežil, tak toho pro něj musíme udělat mnohem více. Nejprve je třeba najít pro něj prokořenitelný prostor bez sítí, což je docela složité, potom je na místě ho zabezpečit proti vandalům a následně se o něj starat, od zalévání až po prořezávky. Vidíme, že letošní suchý červenec dal zeleni zabrat a mladé výsadby začínají někde usychat, proto požádáme firmy o jejich zalévání,“ uvedl náměstek primátora Moravec.

Letos na jaře tak bylo v krajské metropoli například vysazeno 121 stromů s balem a 422 keřů v celkové částce 846 528 korun. „Nové stromy jsou třeba ve Stromovce, na sídlištích Máj, Vltava i Šumava, v areálu mateřských školek, v ulici E. Rošického, na Dlouhé louce, Senovážném i Palackého náměstí a na nábřeží u Zlatého mostu i u Malého jezu. Vysazují se listnaté i jehličnaté stromy, například duby, lípy, borovice a z keřů zlatice, sakura i šeříky,“ říká náměstek primátora Ivo Moravec.