Lukov – hrad, který málem zarostl a spustl, na vás dýchne romantikou starých časů

Objevte kouzlo hradu Lukov, který díky objeveným zbytkům středověkých zdí a pozůstatkům interiérových omítek získal nominaci na Patrimonium pro futuro. Jeho ruiny dlouhou dobu chátraly, ale díky nadšení a práci dobrovolníků se můžete nyní procházet po jedné z nejrozsáhlejších zřícenin na celé Moravě.

Abyste se dostali dále do hradu, musíte přejít dřevěný most, který je podepřený kamennými pilíři. Poté se před vámi otevře pohled na torzo jižního paláce s gotickou bránou, nádvoří a nejzachovalejší část hradu – západní palác s několika místnostmi a sklepením. A ještě vystupte na vyhlídkovou terasu a kochejte se nádherným výhledem po okolí. Kromě toho je Lukov opředen i řadou pověstí, ta nejznámější je o zakopaném pokladu templářů.

Hrad má opravdu barvitou historii a vy se s ní můžete seznámit díky expozici, která zahrnuje i archeologické průzkumy a bádání. Na hradě také probíhají různé kulturní či zábavné akce a výstavy.

I v okolí hradu, který se v roce 2016 stal Památkou roku České republiky, jsou další zajímavá místa, nenechte si je ujít. Na jižním svahu pod hradem roste největší dub na Zlínsku, zvaný Valdštejnův. Podle pověsti jej zasadil slavný vojevůdce a někdejší majitel hradu Albrecht z Valdštejna. Pod zříceninou jsou skály, připomínající tři věže. Poznáte, která je Malá, Velká a Zamrzlá?
Půjdete-li po naučné stezce Lukov, zavede vás k přírodní památce Králky. Jsou to mohutné skalní útvary, vytvořené mrazovým zvětráváním. Dokonce tu vznikla i menší pseudokrasová jeskyně.

Turistické informace

K hradu na kopci s nadmořskou výškou 515 metrů vede červená turistická značka a také Naučná stezka Lukov. Výlet na hrad Lukov je nenáročný a zvládnou jej i děti. Zvýšené opatrnosti ale dbejte jak na skalách, tak i na samotné zřícenině.

Parkovat můžete v nedaleké stejnojmenné obci Lukov a odtud se vydat po červené turistické značce kolem sochy sv. Jana Nepomuckého. Za necelý kilometr stanete před branou hradu. Cyklisté mohou využít trasu 5034 a poté sledovat další značení cesty.

Místo

Zlínský kraj, okres Zlín, obec Lukov je vzdálená 10 km od Zlína, po silnici 490 a 489
GPS: 49.3031661N, 17.7400544E

Kontakt

Spolek přátel hradu Lukova
763 17 Lukov 38
tel: +420 608 568 142
e-mail: sprava@hradlukov.cz
www.hradlukov.cz

Otevírací doba a vstupné

Duben, květen a červen – otevřeno v sobotu, neděli a státní svátky od 10:00 do 17:00 hodin.
Červenec a srpen – otevřeno denně od 10:00 do 18:00 hodin.
Září a říjen- otevřeno v sobotu, neděli a státní svátek od 10:00 do 17:00 hodin.

Základní vstupné 60 Kč (v ceně je pohlednice), snížené pro děti od 6 do 14 let, studenti a senioři 40 Kč, rodinné vstupné pro 2 dospělé a 2 a více dětí 160 Kč.
Organizované skupiny (prohlídka s průvodcem) 70 Kč (dospělý), 50 Kč (dítě od 6 do 14 let).

A kam se jít najíst či ubytovat?

Penzion na Pivovaře
K Pivovaru 50, 763 17 Lukov
tel.: +420 608 713 964
e-mail: rrr16@post.cz
www.penzionnapivovare.cz