Kriminalisté ukončili vyšetřování vraždy v Bystrém

PARDUBICKÝ KRAJ – Kriminalisté Pardubického kraje ukončili náročné prověřování zvlášť závažného zločinu vraždy, který vyšel najevo počátkem května roku 2018. Tehdy v katastru obce Bystré (okres Svitavy) nalezl náhodný kolemjdoucí při venčení psa mrtvé tělo ve velmi mělkém hrobě na volně přístupné travnaté ploše.

V rámci následného prověřování kriminalisté zjistili, že zemřelý je občan Moldávie. Muž se měl zdržovat v České republice v pronajatém domě společně s dalšími cizími státními příslušníky už od roku 2017. Prověřování věci bylo velmi náročné právě s ohledem na to, že se jednalo o cizí státní příslušníky, a ti již opustili území České republiky. Díky analýze DNA se policistům podařilo jednoznačně potvrdit totožnost zemřelého, tehdy 49letého občana Moldávie. Muž zemřel násilnou smrtí na následky bodného poranění.

„Kriminalisté společně s tlumočníkem vyjeli v rámci prověřování provádět další úkony přímo do Moldávie. Tam ve spolupráci s prokurátory Moldavské republiky se jim podařilo jednoznačně zjistit a určit podezřelého, tehdy 47letého muže státní příslušnosti Moldávie, který se měl sám podílet na usmrcení 49letého spoluobčana Moldávie. Motivem vraždy měly být osobní neshody mezi oběma muži. K činu mělo dojít počátkem října roku 2017. Podezřelý se v současné době údajně zdržuje mimo území Moldávie,“ informovala policejní tisková mluvčí Markéta Janovská.

„Po zajištění a vyhodnocení všech důkazů, včetně těch získaných na území Moldávie, byla cestou Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové a následně Nejvyššího státního zastupitelství v Brně odeslána žádost o převzetí trestního řízení k vyřízení Generální prokuratuře Moldavské republiky,“ dodala mluvčí Janovská.

Ilustrační foto