Letiště na jihu má za sebou dva měsíce provozu. Jak si vedlo?

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Letiště České Budějovice má z sebou dva měsíce provozu po devíti měsících výstavby. Zajímá vás, jak moc je využívané a jaké jsou s ním plány do budoucna?

Podle slov tiskové mluvčí Martiny Vodičkové byla letní sezóna vydařená. „2 137 pohybů z toho 200 mezinárodních, to je nejčerstvější statistický údaj, který vypovídá o letním provozu Letiště České Budějovice,“ uvedla. Letiště na konci června obnovilo provoz po devíti měsících výstavby, díky níž vyrostl nový terminál a byly osazeny radionavigační technologie a světelná navigační řada.

„Letiště České Budějovice zahájilo zkušební provoz s letadly o rozpětí křídel maximálně 24 metrů 26. června, přesně před dvěma měsíci. Malá letadla všeobecného letectví létají po celé Evropě, nicméně velmi častým cílem jsou letiště u přímořských letovisek v Chorvatsku: Rijeka, Zadar, Pula nebo Split. Ti, kteří mířili na dovolenou na jih Evropy, si v letošní letní sezoně chválili zejména rychlejší odbavení,“ sdělila Martina Vodičková.

Na Letišti České Budějovice v průběhu léta funguje služba Cizinecké Policie České republiky. V její pracovní době je možné využít hraniční kontroly pro lety mimo Schengenský prostor bez objednání předem. To celý odbavovací proces výrazně zjednoduší a urychlí.

„Provoz letadel s proudovými motory sice zatím není povolen, nicméně jeho spuštění se postupně připravuje k podzimu letošního roku. Se spuštěním provozu pro „velká“ letadla se počítá v roce 2021,“ dodává tisková mluvčí českobudějovického letiště.