Tábor spustil velkou výroční anketu. Už jste hlasovali?

TÁBOR – Město Tábor u příležitosti nadcházejícího výročí 600 let od svého vzniku spustilo na oficiálním webu mimořádnou anketu pro veřejnost. Ta rozhodne o 12 největších osobnostech města v jeho dějinách. A jak hlasovat? Je to jednoduché: stačí na webu zaškrtnout (označit) z 24 nominací maximálně 12 nejvýznamnějších osobností města.

Užší výběr z okruhu asi 50 osob (tento okruh zpracovala kulturní komise města) provedli historici Husitského muzea v Táboře. Tvorbu ankety vysvětlil táborský koordinátor pro komunikaci s veřejností a médii Luboš Dvořák. „Podmínkou nebylo, že se vybraná osobnost musela v Táboře narodit či zemřít, ale přihlíželi jsme k významu díla či přínosu pro město. Pečlivě jsme výběr zvažovali. Je nám jasné, že co člověk, to názor. Spousta zajímavých osobností se do čtyřiadvacetičlenné nominace bohužel nevešla. Je nám to líto, ale nechtěli jsme, aby počet nominací byl rozsáhlejší. Málokdo by se v hlasování vyznal, bylo by to nepřehledné,“ sdělil.

Mezi osobnostmi je například Jiří Hrzán, divadelní a filmový herec, který hrál například ve filmech Nebeští jezdci, Pane, vy jste vdova nebo Drahé tety já. Dále pak Oskar Nedbal, hudební skladatel, dirigent a violista. Jeho jméno v Táboře nesou divadlo a základní umělecká škola a samozřejmě nesmí chybět Jan Žižka, husitský vojevůdce, který žádnou bitvu neprohrál. Hlasovat můžete zde.

Kdo neholduje webu, nemusí zoufat. Hlasovací lístky budou součástí zářijových Novin táborské radnice, brzy je zájemci najdou také v Městském infocentru na Žižkově náměstí a v Městské knihovně (a jejích pobočkách). Hlasuje se do 30. září 2019.

Průběžné pořadí respondenti ankety neuvidí, ale budeme o něm informovat. Nechme se překvapit. Vyhraje v absolutním hlasování Jan Žižka? Vybraná dvanáctka osobností se stane součástí oslav v roce 2020. Každý měsíc se připomene a oslaví jedna osobnost.