Navštivte památky v Pelhřimově zadarmo

PELHŘIMOV – Pelhřimov se také v letošním roce zapojí do celoevropské akce European Heritage Days. Už tuto sobotu 14. září proto zdarma otevře všem zájemcům brány svých památek a nabídne zajímavé doprovodné akce. Stačí si jen vybrat.

Nahlédnout můžete do Městské šatlavy, do domečku F. B. Vaňka v Děkanské zahradě nebo do kaple Panny Marie Sedmibolestné. Otevřené bude Muzeum rekordů a kuriozit i Muzeum Vysočiny, které sídlí na Zámku pánů z Říčan. Na město z výšky se můžete podívat z věže kostela sv. Bartoloměje a přístupná bude i jinak uzavřená kaple sv. Kříže – Kalvárie.

Součástí programu budou také nejrůznější vystoupení. Na Masarykově náměstí vystoupí dopoledne žáci Základní umělecké školy, v 10.00 hodin si můžete poslechnout troubení z věže a v 10.15 a ve14.00 se můžete připojit k prohlídce města s průvodcem.
Zavítat můžete také do kostela Nejsvětější Trojice na Křemešníku, kde bude od 15.00 prohlídka s průvodcem, a populární hrad Kámen s expozicí motorek a historických kočárků připravil zvýhodněné vstupné. Detailní program, přehled zapojených památek a časový přehled najdete tady: www.mupe.cz.

Dny evropského dědictví se nesoustřeďují pouze na prohlášené historické památky, jako jsou hrady, paláce nebo katedrály, ale snaží se zájemcům představit například národní parky, uhelné doly, vykopávky nebo rekonstrukce původních staveb, protiletadlové kryty, zříceniny, atd. Otevírají se dveře soukromých i veřejných budov (radnice, budovy soudů, školy, kanceláře, obytné domy atd.), které jinak nebývají přístupné nebo pouze příležitostně a částečně. V Česku se památky otevírají od 7. do 15. září.