Glykemický index potravin je důležitý nejen pro štíhlé tělo, ale také pro zdraví

Zdravý životní styl není jen o sledování přijatých a vydaných kalorií. Je třeba mít přehled o celkovém složení stravy, dbát na její vyváženost a rozmanitost. Jednou z hodnot, o které je dobré mít alespoň orientačně přehled, je glykemický index potravin. Problematika je sice na první pohled trošku složitá, nicméně se vyplatí porozumět jí.

Co glykemický index znamená

Glykemický index (GI) nás informuje o tom, jak rychle naše tělo přemění sacharidy obsažené v potravě na glukózu, která přechází do krve. Tato veličina je bezrozměrná a její hodnota 100 se vztahuje právě ke glukóze. Čím vyšší je glykemický index, tím rychleji potravina dokáže zvýšit hladinu glukózy v krvi. Například tmavý celozrnný chléb má GI cca 50, což znamená, že tělo bude potřebovat dvakrát delší dobu na to, aby přeměnilo sacharidy z chlebu na glukózu, než pokud bychom zkonzumovali glukózu (pro zjednodušení si představme třeba cukr) v čistém stavu.

Proč zacházet obezřetně s potravinami s vysokým GI

To, že náš organismus bude „štěpit“ sacharidy z chlebu déle je dobrá zpráva, protože znamená, že nám hladina krevního cukru nevystřelí rychle nahoru. Když však sníme potraviny s vysokým GI, tak se krevní cukr prudce zvýší, a tělo musí do krve vyplavit velké množství inzulínu. Ten způsobí výrazný pokles hladiny glukózy v krvi a výsledek je, že máme v poměrně krátké době zase hlad. Pokud se opět nenajíme, začneme být nervózní a dělat chyby. Našemu mozku totiž chybí potrava v podobě glukózy. Takže ve spěchu zobneme nějakou tatranku nebo hamburger a celý kolotoč roztočíme nanovo. Pokud však budeme naše tělo trápit těmito výkyvy často (vysoké GI mají sladkosti, smažené hranolky, některé druhy pečiva, opatrnost je třeba také u ovocných džusů), pak nejen že přibereme, ale také si koledujeme o nastartování cukrovky II. typu.

Postupné uvolňování energie z potravin

Za normálních okolností je pro tělo lepší, pokud se energie z potravy uvolňuje pomaleji. Máme déle pocit sytosti, takže „nesežereme“ na co, přijdeme. Mozek i tělo podávají stabilnější výkon. Lépe se soustředíme, jde nám lépe učení i rozhodování. A navíc šetříme naši slinivku, která je životně důležitým orgánem.

Kdy sáhnout po potravinách s vyšším GI?

Nezatracujme však úplně potraviny s vysokým GI. Budeme je potřebovat např. při náročnějším výkonu, ať už fyzickém (závod) nebo psychickém (zkouška). O tom, jak využít GI ve svůj prospěch vhodnou kombinací potravin, se dozvíte v jednom z našich příštích článků.