Na kuchyňské zbytky nejlepší jsou slípky. V Břeclavi to dobře vědí

BŘECLAV – Obyvatelé břeclavského sídliště Na Valtické už nemusí sypat kuchyňské zbytky do popelnic. Na sídlišti už nebudou popelnice smrdět a nepolezou z nich červy.

zdroj: mojeodpadky.cz

V pátek dopoledne byl v Břeclavi slavnostně představen první český BIOtejner, jehož autorem je Radek Staňka z firmy Moje odpadky. Je ideálním řešením problému s biologickým odpadem na sídlištích. Díky prodyšnosti lze uvnitř BIOtejneru biologický odpad kompostovat stejně jako v běžném kompostéru, ale zároveň lze BIOtejner využít i jako běžný kontejner, vysypat ho a odpad odvézt na kompostárnu. Krásný design složený z prvků kovu a dřeva ozdobí každé sídliště. Navíc lze k BIOtejneru přistavit také voliéru pro domácí slepice, které jsou mistryně v likvidaci bio odpadu. Slepice snese domácí vejce a utrousí kvalitní hnojivo zdarma. Také uprostřed největšího břeclavského sídliště se zabydlely slepice. Slepice mají ke kontejneru přístup. Nejen, že se nažerou zbytků, ale díky tomu, že je přehrabují, urychlují jejich kompostování.

zdroj: breclav.eu

Nenápadný dřevěný domeček se před pár dny objevil před základní školou, kam chodí děti ze sídliště Na Valtické. V pátek se do něj slavnostně nastěhovaly slepičí obyvatelky, a tak to mezi paneláky vypadá jako na venkovském dvorku. „Právě z vesnického modelu BIOtejner vychází. Zbytky z kuchyně se totiž vždy vyhazovaly na dvorek slepicím a ty si v tomto kompostu vyhrabávaly potravu. Slepice jsou mistryně v likvidaci bio odpadu. Je to princip, který funguje už tisíce let,“ uvedl iniciátor celé akce Radek Staňka. „Snažíme se tímto projektem zpopularizovat téma bioodpadu a jeho třídění v návaznosti na nový motivační systém třídění odpadu, který budeme ve městě zavádět od nového roku. Pokud se tady BIOtejner osvědčí, tak máme vytipovány tři další lokality, kde bychom mohli umístit další,“ uvedl břeclavský místostarosta Jakub Matuška. Nápad Radka Staňky je odvážný. Jak obstojí Na Valtické, záleží na obyvatelích sídliště. Lidi mají obavy, jak dlouho dřevěný domek mezi paneláky vydrží, aniž by ho nezničili vandalové. Autoři nápadu ho proto umístili přímo pod jednu z kamer městské policie. Slavnostního představení prvního BIOtejneru v České republice se zúčastnily také děti ze Základní školy Na Valtické, které nad slepičkami převzaly patronát.