Bouře Mortimer odřízla tisíce lidí od proudu. Výstraha před větrem platí dál

JIHOČESKÝ KRAJ – Silný vítr, který se v noci na dnešek přehnal přes Jihočeský kraj, odříznul tisíce domácností od elektřiny, lámal stromy a komplikoval dopravu. Nejhorší situace je aktuálně na Prachaticku a Písecku. Varování před silným větrem platí i nadále.

Kvůli popadaným stromům je na jihu Čech aktuálně zhruba pět tisíc domácností bez elektrického proudu. Podle mluvčí energetické společnosti Martiny Slavíkové je situace nejhorší na Prachaticku, tam se jedná o tři tisíce domácností bez proudu. Problémy energetici řeší i na Písecku a Pacovsku. Na všech těchto místech se již pracuje na nápravě.

V noci však měli plné ruce práce také hasiči. Jak uvedla jejich mluvčí Jana Neškodná, vyjížděli do terénu zhruba v půl čtvrté ráno. „Nejvíce zasahovali na Českokrumlovsku a Prachaticku. Zatím nemáme hlášeny žádné škody na majetku,“ uvedla Neškodná.

Podle meteorologů platí výstraha ještě do dnešní osmé hodiny večerní. „Vát bude silný západní až jihozápadní vítr s nárazy 15 až 25 metrů za sekundu (55 až 90 kilometrů za hodinu),“ varují. Hrozí poškození stromů a lesních porostů i možné menší škody na budovách. Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. „Doporučujeme se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ upozorňují meteorologové.