Změny v dostupnosti stomatologických zubních náhrad a rovnátek

PRAHA VÝCHOD – Ministerstvo zdravotnictví představilo změny. Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění činí stomatologickou péči dostupnější, protože motivuje zubní lékaře k výkonu péče takzvaně na pojišťovnu.

Tato zpráva jistě potěší hlavně rodiče, ale nejen je. Na základě podnětů od samotných zubních lékařů, jsme do chystané novely zákona o veřejném zdravotním pojištění zahrnuli novinky, které učiní péči pro pacienty s vážnými ortodontickými vadami, jako jsou rozštěpy, vrozené nebo systémové vady, mnohem dostupnější a rozšíří úhradu i na jiné než základní zubní náhrady,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.  Zatím byla hrazena pojišťovnou jen léčba.

Do chystané novely zákona byly zahrnuty tyto novinky: u léčby s fixními rovnátky, nyní budou mít pacienti se závažnými vadami hrazenou jak léčbu, tak i materiál, a to nejenom v dětství, ale i v dospělosti. U snímatelných rovnátek novela počítá s významným zvýšením úhrady, čímž dojde ke zlevnění těchto výrobků pro pacienty. Příkladem zvýšení příspěvku pojišťovny u pacientů do 22 let s méně závažnými vadami na snímatelná rovnátka z 1 289 Kč na 1 875 Kč za jednoduchý aparát a z 2 450 Kč na 3 000 Kč za složitý aparát. Nově budou do úhrady zahrnuty také nejen tzv. ostatní vady u dětí, ale i u dospělých do 22 let, u nichž dosud snímatelná rovnátka nebyla hrazena vůbec.

Pojištěnec po přijetí této novely získá možnost čerpat příspěvek zdravotní pojišťovny i u jiných než základních protetických výrobků, a to jak v případě korunek, tak v případě částečných i celkových snímatelných náhrad. Nově se upravují i množstevní limity, na jednom zubu lze uhradit celokovovou plášťovou korunku jednou za 8 let. Doba, po které lze stejný výrobek u stejného pojištěnce uhradit, se prodlužuje z 2 a 3 let na 4 roky a z 5 let na 8 let.