Certifikáty potvrzují, že maminky jsou s porodnicí v Jihlavě velmi spokojené

JIHLAVA – Spokojené maminky. Tak by se daly stručně nazvat certifikáty, které obdržela jihlavská porodnice. Dotazníky u stovek žen, které zde rodily, ukázaly, že maminky byly s porodem v Jihlavě spokojené. Ocenění převzali zástupci jihlavské porodnice v těchto dnech.

„Pro naše pracoviště jsou tyto výsledky cenným materiálem pro zapracování a rozšíření spektra do každodenní péče o rodičky. Právě ony jsou totiž těmi nejdůležitějšími aktérkami celého porodnického děje,“ popisuje vrchní sestra Silvia Solařová. Na základě kladného hodnocení rodiček se jihlavská porodnice dostala až k držitelství Certifikátu za vstřícný přístup k rodičce, Certifikátu spokojená rodička, Certifikátu za šetrnou medikaci při vedení porodu a Ocenění za vzornou spolupráci na projektu.

Přestože celorepublikově klesá porodnost, jihlavská nemocnice láká rodičky nejenom z Vysočiny, ale i Prahy, Brna a dalších měst. Letos tady zatím odrodilo 982 maminek. „Naše práce není o certifikátech. Ocenění je, že nás maminky opětovně vyhledávají a jsou spokojené s péčí,“ říká porodní asistentka Romana Daňhelová.
Jihlavská porodnice je zapojena do projektu PPP (Přirozený porod v porodnici) šestým rokem. Nastávající maminky si tak mohou být jisté, že v Jihlavě neusínají na vavřínech a zabývají se tím, co rodičky chtějí. V dotaznících maminky zodpovídají na otázky, jestli se jim představil personál, jestli byly informovány o průběhu porodu, měly možnost zvolit si porodní polohu nebo jestli personál respektoval jejich přání.

Právě díky kladnému hodnocení rodiček si může porodnice vyvěsit certifikáty na zeď. „Naše péče není o diplomech, ale o individuálním přístupu ke každé ženě. Výsledkem naší dlouhodobé práce je potom certifikát, právě proto jsme hrdí na to, že jsme ho získali,“ uzavírá primář gynekologicko-porodnického oddělení Aleš Roztočil.