Chcete začít podnikat? Pak pozor na nový typ šmejdů

VYSOČINA, JIHLAVA – Kreativní nepoctivci objevili nový způsob, jak si vydělat. Zneužívají čerstvě zapsané živnostníky. Jednoduše si vytvoří vlastní seznam živnostníků a s avízem nováčkům pošlou složenku na zaplacení. Pracovníci živnostenských úřadů na podobné postupy upozorňují. Často se však stává, že noví živnostníci s cílem být poctiví částku zaplatí.

Zápis do živnostenského rejstříku provádí příslušný živnostenský úřad okamžitě a zdarma. Čerství podnikatelé se však někdy nechají nachytat a zaplatí za zápis do jiného rejstříku od firmy, která má jméno podobné tomu oficiálnímu. „Živnostenský rejstřík je podle zákona v části veřejný a nové zápisy se v něm objeví téměř okamžitě po zápisu. Šmejdi tak přesně vědí, koho nachytat. Čerství podnikatelé se ale většinou snaží být poctiví a možná ve strachu ze sankcí falešnou složenku zaplatí,“ přiblížil vedoucí živnostenského úřadu v Jihlavě Jan Kubišta.

Proti novodobým šmejdům se však bránit nedá, zákazník zaplatí za zapsání do rejstříku, ale soukromého. „Trestní oznámení na neznámého pachatele jsem již státnímu zastupitelstvu poslal. Avšak podvodníci mají vždy u složenky uvedeny informace, které objasňují, že nejde o úřad a platba není ničím podmíněna. Bohužel se počítá i malé písmo v záhlaví, které kvůli zavádějícímu názvu podnikatelé již nečtou, a zákon tedy nepřekračují,“ uvedl Jan Kubišta.
Pracovníci registračního oddělení se však snaží při jednání na živnostenském úřadu na tyto podvodné firmy upozornit. Podle vedoucího jihlavského živnostenského úřadu se v nedávné době na tomto „černém trhu“ objevila již třetí společnost, která složenky do schránek nových živnostníků zasílá.

Jak ve svém prohlášení varuje Hospodářská komora České republiky, jde o aktivity portálu s názvem Živnostenská komora, jejímž provozovatelem je OFFICE POINT s.r.o. Tento subjekt nabízí podnikatelům zápis do živnostenského portálu a pravidelnou aktualizaci dat. S tímto zápisem spojuje zaplacení poplatku ve výši 2 690 Kč. „Živnostenská komora pouze vytváří iluzi dobrého jména, a Hospodářská komora proto doporučuje veškeré výzvy k zaplacení nebo vstupu do této organizace ignorovat,“ radí Miroslav Beneš z Hospodářské komory České republiky.

Tato činnost navíc poškozuje i jméno živnostenských úřadů. „Živnostníci nás často obviňují z toho, že iniciály jejich firmy podáváme soukromým firmám. To však není pravda, živnostenský rejstřík je v jedné své části veřejně dostupný všem,“ vysvětlil Jan Kubišta.
Nezbývá než poradit, aby si každý nový podnikatel složenku ve schránce důkladně pročetl a ujistil se, že je opravdu od příslušného městského úřadu.