Rádi byste se vydali na nějaké krásné poutní místo. A co třeba do Moravských Lurd?

Jedno významné poutní místo leží u jihomoravské obce Bohutice, přezdívané Moravské Lurdy. Najdete zde opravdovou raritu, zmenšenou kopii Lurdské jeskyně s oltářem. Místo umocňuje i jedinečná kulturní památka Bohutická křížová cesta.

Naučná stezka Antonína Práška

Procházkou po naučné stezce nesoucí jméno bohutického faráře, Antonína Práška, autora myšlenky Lurdské jeskyně a Křížové cesty, poznáte památky této malebné vesničky obklopené vinohrady.

Stezka začíná u zámku, ve kterém můžete shlédnout muzejní expozici Bohutické křížové cesty. Jedná se o unikátní sérii 54 cedrových soch v životní velikosti, vyprávějící Ježíšův příběh. Řemeslná zručnost tohoto díla určitě potěší nejen milovníky umění a historie, ale i ostatní poutníky, kteří chtějí rozjímat. Dalším zastavením je kostel Nanebevzetí Panny Marie s působivě zdobným interiérem.

Cesta pokračuje k památníku s bustou faráře Antonína Práška, který se za svého dlouholetého působení v Bohuticích přičinil o rozvoj farnosti a vybudování poutního místa. Inspirován francouzskými Lurdy, které navštívil, zorganizoval na počátku 30. let minulého století vystavění věrné kopie Lurdské jeskyně. Ta je další zastávkou vašeho putování. Jedná se o jeskyni uměle postavenou z mohutných balvanů s oltářem z kararského mramoru. Ve výklenku je umístěna kopie lurdské sochy Panny Marie. Posaďte se na lavičku, odpočívejte a rozjímejte na tomto poutním místě, vysvěceném v roce 1928.
Naučná stezka vás dále zavede na hřbitov s kaplí svatého Michaela, kde jsou náhrobní desky majitelů panství a mecenášů obce – rodiny Seydlovy. V blízkosti kaple, na čestném místě u hlavní cesty hřbitova je umístěn náhrobek katolického kněze Antonína Práška s textem: “Zde v Pánu odpočívá P. Antonín Prášek, farář bohutický (1886-1959). Poutník Lurdský a Jeruzalémský, zakladatel Lurdské jeskyně v Bohuticích.” Závěrečným zastavením naučné stezky je socha svatého Václava, umístěna na návrší nad hřbitovem, s výhledem na obec.

A co ještě Bohutice nabízí?

Na zámku můžete navštívit vinné sklepy, jsou čtyři a byly pojmenovány podle pískovcových soch, které najdete v této malebné obci. Ochutnat zde můžete vína místních vinařů a také meruňkovici, neboť obec je proslavená pěstováním meruněk. Dokonce zde byla vyšlechtěna odrůda známá jako Bohutická meruňka. Každoročně můžete přijet na Meruňkový karneval a Podzimní bohutické slavnosti s ochutnávkou lahodných vín, burčáku a dalších produktů z regionu.

Místo

Jihomoravská kraj, okres Znojmo, Bohutice

GPS parkoviště u zámku: 48.9911264N, 16.3582325E

Kontakt

Turistické informační centrum Bohutice
Bohutice 8, 671 76
tel.: 420 515 336 315, +420 724 183 293, +420 601 392 892
e-mail: oubohutice@tiscali.cz, admin.bohutice@seznam.cz
www.tic-bohutice.pageride.cz
www.bohutice.cz

Lurdská jeskyně je zdarma a volně přístupná.

Expozice Bohutická křížová cesta je otevřena od června do poloviny října:
pondělí – čtvrtek 10 – 15 hod.
pátek 10 – 14 hod.
sobota, neděle 10 – 12 a 13 – 16 hod.
V období listopad – květen ji můžete navštívit po telefonické 
domluvě (www.krizovacestabohutice.cz).

Kde se najíst a ubytovat?

Hotel Rokiten
Znojemská 393, Moravský Krumlov 672 01
tel: +420 605 248 935
e-mail:info@rokiten.cz
www.rokiten.cz