Turnováci, pozor! Ve městě se objevilo ohnisko nákazy akutní žloutenkou typu A

TURNOV – V posledních dvou týdnech evidují hygienici v Libereckém kraji zvýšený výskyt hepatitidy typu A, a to 26 případů s vazbou na město Turnov.

„Vzhledem k nárůstu počtu nemocných v tak krátké době předpokládáme, že se osoby nenakazily kontaktem s nemocným, ale prostřednictvím tzv. vehikula, kterým může např. potravina. Tímto směrem se v současné době ubírá naše šetření,“ konstatuje ředitelka protiepidemického odboru MUDr. Jana Prattingerová.

Včera se na Nové radnici v Turnově konalo setkání všech ředitelů školských zařízení a volnočasových center, kde je hygienici seznámili se situací a informovali o protiepidemických opatřeních u žloutenky typu A, ke kterým patří zejména mytí a dezinfekce rukou a zvýšená dezinfekce na toaletách. V tuto chvíli směřuje poučení k pedagogickému personálu, který ho předá dětem ve školách, sportovních a volnočasových centrech.

Od začátku letošního roku hygienici v Libereckém kraji evidují 49 případů akutní žloutenky typu A. Na začátku roku byly hlášeny dva importované případy z Egypta. Od poloviny dubna se onemocnění začalo šířit mezi osobami bez domova a osobami s anamnézou užívání návykových látek. Od poloviny září začaly přibývat případy u osob bez rizikového chování. Během posledních dvou týdnů se objevilo právě v Turnově 26 nových případů.

Virový zánět jater (žloutenka) typu A je vyvolán virem hepatitidy A. Inkubační doba je 15–50 dní. Již koncem inkubační doby se objevují nejčastěji chřipkové, žaludeční a střevní projevy. Po této fázi nastupuje vlastní fáze onemocnění, kdy dochází ke zhoršení potíží a často se objevuje „žloutenka“. Současně s ní má pacient tmavší moč, světlou stolici a svědění kůže. Nejefektivnější prevencí onemocnění je očkování.