V Račíně se bude bourat dál. Další dvě budovy čeká demolice

KROMĚŘÍŽ – Kroměřížská radnice plánuje ještě na podzim zdemolovat další objekty v lokalitě Račín, kterou obývají nepřizpůsobiví občané. Loni šly k zemi dva obytné domy a hospodářská budova, nyní jsou na řadě dvě hospodářské budovy. Demolice přijde město na téměř půl milionu korun.

Podle místostarosty Karla Holíka je odstranění objektů nezbytně nutné. „Bývají totiž nelegálně obývány a tito neplatiči do budov natahují elektřinu kabely z obytných budov, což neodpovídá bezpečnostním normám,“ popsal Holík s tím, že demolice na Račíně budou pokračovat.

Radnice plánuje, že několik platících nájemníků přestěhuje jinam. „Ty, co si povinnosti neplní a nájemné neplatí, vystěhujeme,“ dodal Holík. Lokalita Račín je dlouhodobě problematická. Soužití mezi starousedlíky a obyvateli sociálních bytů má totiž k ideálu daleko. Lidé si stěžují na hluk i na chování obyvatel Račína k nim i jejich majetku.

V Račíně je v současnosti třináct obydlených bytů s přibližně čtyřmi desítkami nájemníků. Byty mají ve správě stejně jako ostatní městské byty Kroměřížské technické služby, společnost patří městu. Podle právničky Kristýny Juříkové KTS podaly na neplatiče z Račína jedenáct žalob na zaplacení dlužné částky a pět žalob na vyklizení bytu.