Miliardová ztráta Českou poštu bude bolet

PLZEŇ – Nemálo z nás má nejspíš tu zkušenost, že služby České pošty ne vždy zcela naplňují očekávání svých zákazníků, avizované zásilky chodí zpožděně, nebo na požadovanou adresu nedojdou vůbec a pak nás čeká dlouhá cesta do její provozovny, kde navíc trávíme svůj drahocenný čas, než na nás přijde řada.

S určitou úlevou jsme přijali skutečnost, že Česká pošta bude také zřizovat své další pobočky například uvnitř nákupních center. Jedna taková dlouho očekávaná pobočka byla vybudována i v Luně na Borech a k jejímu slavnostnímu uvedení do provozu došlo v docela nedávné době.

Bohužel Česká pošta za loňský rok vykázala provozní ztrátu přes jednu miliardu korun a vyvstávají otázky, jak to vlastně bude s tímto podnikem dál a zda se naopak pobočky nezačnou rušit, protože na ně prostě nebude dostatek financí. Tuto obavu by měla zažehnat nová strategie České pošty, která je postavena na předpokladu nerušení poboček, zkvalitnění poskytovaných služeb a dosažení zisku v roce 2021 a dokonce i za podmínky navýšení mezd pošťáků.

Shodli se na tom generální ředitel České pošty Roman Knap s ministrem vnitra Janem Hamáčkem a předložili premiérovi Andreji Babišovi schválený restrukturalizační plán státního podniku na léta 2019 – 2022. „Restrukturalizace nebude ona brutální řezničina známá pod Churchillovým Krev, pot a slzy. Ale dřina, která bude bolet, to bude. Směr, kterým se Česká pošta vydala, je jediný možný, aby přežila. Dnes jsme diskutovali, zda má být tempo rychlejší, nebo pomalejší. Ale samotnou cestu nikdo nezpochybnil. Česká pošta je velký, složitý podnik, který je ale pevnou součástí kritické infrastruktury státu,“ říká generální ředitel České pošty Roman Knap.

Jeho slova doplnil ministr vnitra Jan Hamáček, který řekl: „Jasně jsme řekli, že chceme zachovat pro občany komfort, aby měli poštu v dosahu, a plán změny je postaven tak, aby se toto nezměnilo,“ Dalším důležitým tématem jednání byl i projekt BalíkovnaCZ. Ta bude zahrnovat veškerá expresní výdejní místa České pošty včetně 1500 externích výdejních míst. Česká pošta tak umocní svoji již tak největší výdejní síť v České republice.

Za loňský rok sice Česká pošta vykázala provozní ztrátu přes jednu miliardu korun, ale její vedení věří v účinnost nové restrukturalizace a je přesvědčeno, že v černých číslech bude opět v roce 2021.