Pět let po výbuchu čištění ve Vrběticích stále pokračuje. Hotovo bude v polovině příštího roku

ZLÍNSKO – Od výbuchů muničních skladů ve Vrběticích uplynulo přesně pět let. Podle velitele zásahu, ředitele krajské zlínské policie Jaromíra Tkadlečka se jedná o největší, nejdelší a nejdražší zásah složek integrovaného záchranného systému, a ani přes veškerou snahu se práce na vyčištění areálu nepodaří do konce roku dokončit. Za příznivých podmínek by mělo být hotovo v polovině příštího roku.

Pyrotechnické práce stále pokračují i v epicentru explozí skladovacího objektu č. 12. Podle Tkadlečka opakovaně prochází zasahující složky i některé z již vyčištěných úseků. Zároveň dodal, že v průběhu pětiletého působení v areálu nedošlo k žádným vážným úrazům a pracovníci Vojenských lesů a statků ČR, kteří prostor střeží, zaznamenali jen drobné incidenty neoprávněného vniknutí do areálu za účelem sběru hub.

Podle informací ředitele pyrotechnické služby Michala Dlouhého se na pracích v areálu podílí osmdesát pyrotechniků, kteří doposud prohledali přibližně osm set sektorů, na které je areál rozdělen. Sdělil, že v posledních padesáti sektorech, což představuje necelých padesát hektarů, musí udělat jak pyrotechnický průzkum, tak plošný sběr.

A právě poslední úsek je podle Dlouhého pro práci nejtěžší. Zasahující složky čeká náročný terén i největší koncentrace munice a zbraní. Zdůraznil, že práce pyrotechniků jsou vysoce rizikové, protože většina munice se nachází v nebezpečném stavu a některé nálezy váží až čtyřicet kilogramů.

Po skončení podzimní sezony a přechodu do zimního období, což nastane pravděpodobně v první polovině prosince, se vlastníkům uvolní dalších téměř čtyřiačtyřicet hektarů pozemků. Během zimních měsíců zasahující složky vrbětický areál opustí a následné práce by měly pokračovat do poloviny příštího roku.