Poklad Inků uvidíte poprvé v Brně

BRNO – Pod záštitou prezidenta Peru bude v Brně vystaven ohromný zlatý poklad nesmírné historické hodnoty. Jedná se o originální rituální předměty, které poprvé opustily území Jižní Ameriky.

Výstava Poklad Inků představí originální zlaté exponáty pocházející z říše Inků a dalších jihoamerických civilizací. Návštěvníci uvidí na ploše více než 2000 metrů čtverečních stovky předmětů, do kterých je doslova vryta historie bájných civilizací a jejich rituálů. „Jedná se o exponáty, na které se do Peru jezdí dívat miliony lidí z celého světa. Nyní budou k vidění v Brně,“ uvedla Květa Havelková, zástupce společnosti JVS Group, která do Brna nedávno přivezla i výstavu Titanic.

zdroj: JVS group

Inkové po sobě zanechali nejen legendární Machu Picchu, jehož velký model bude také k vidění, tisíce kilometrů kamenných stezek horami i džunglí, ohromné kamenné stavby, ale především zlatý poklad, jehož velikost ohromila i samotné Španěly, když do země vstoupili. Část výstavy je proto věnována i zaoceánským plavbám a navigacím. Až tisíc let staré originální zlaté exponáty doplňuje velká sbírka předmětů z Národního muzea. „Návštěvníky chceme opět vtáhnout do děje. Nepůjde tedy jen o exponáty ve vitrínách. Každý obdrží u vstupu kartu s příběhem skutečné či bájné postavy z historie amerického kontinentu. Nejzajímavější však bude vidět opravdový zlatý poklad Inků, který má ohromnou materiální i duchovní hodnotu, protože zlato bylo pro Inky esencí samotných bohů,“ popsala koncept výstavy Havelková. Na nejmenší návštěvníky čeká interaktivní dětská stezka, modely rituálních staveb i dobové oblečení. Výstava bude otevřena od 1. listopadu na výstavišti v Brně v pavilonu C (vstup z Křížkovského ulice) a potrvá do konce ledna 2020.