„Pokud nemůžeme počítat s podporou města, chceme to vědět dopředu,“ vzkazují pořadatelé kulturních akcí primátorovi

HRADECKO – Vlna nespokojenosti ohledně krácení dotací na kulturu pokračuje. Pořadatelé akcí se opírají o koaliční prohlášení, které je v rozporu s rozhodnutím města. Primátor však nadále krácení obhajuje.

Krácení dotací na kulturu zvedlo v krajské metropoli prudkou diskuzi, kterou začaly ovládat emoce. Jak celá situace pokračuje? Martina Součková, manažerka populární akce „Na jednom břehu“, tvrdí, že jí na příští sezonu bude chybět téměř 180 tisíc korun a ty se budou shánět těžko. Po sedmnácti letech úsilí vzkazuje primátorovi města následující slova: „Je doba, kdy uzavíráme smlouvy se zahraničními účinkujícími. Předtím s námi nikdo o plánovaných změnách nejednal. Jen žádáme o komunikaci. Pokud nemůžeme počítat s podporou města, chceme to vědět dopředu“.

Pořadatelé kulturních akcí tvrdí, že neměli o plánech města ani ponětí a opírají se o to, že v programovém koaličním prohlášení se hlásal opak, tedy podpořit městské akce v rámci cyklu „Calendaria Regina“ a dle možností rozpočtu zvýšit finanční podporu tomuto programu. Vlna nevole se rozpoutala i mezi některými občany, kteří vedení města po slibované a zatím nerealizované přestavbě malšovického stadionu nebo rekonstrukci Benešovy třídy vnímají poněkud negativně a krácení dotací na kulturu to jen umocnilo. „Stydím se za vás,“ říká ostře obyvatel města Michal D.

Primátor „salónu republiky“ Alexandr Hrabálek jakýkoli rozpor oproti koaličnímu prohlášení neobjasňuje, jen obhajuje krácení dotací. „Většinu svého profesionálního života jsem strávil v boji o granty, tedy žádostmi o financování svých vědeckých projektů a velmi často se stávalo, že naše požadavky nebyly grantovými agenturami vyslyšeny. Nikdy by mě nenapadlo se takových prostředků domáhat – a to nevybíravě prostřednictvím tisku a dalších nátlakových akcí. Tedy stejně, jako jsme toho svědky nyní.“