V Rožnově přibývá případů ničení stromů. Radnice se bude bránit

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Počet případů poškozování dřevin, především stromů, v Rožnově poslední dobou přibývá. Podle radnice jde zřejmě o úmyslné jednání. Nejhůř je na tom lokalita Záhumení a místa kolem hlavního průtahu městem, silnice I/35. Jelikož se situace nelepší, město se rozhodlo podniknout kroky, které by měly v ničení stromů zabránit.

V posledních týdnech přibývá případů poškozování stromů na hlavním tahu městem, především pak v ulici Meziříčská. „Zásahem člověka na těchto místech bylo zničeno několik stromů a dřevin, čímž byla způsobena nenávratná škoda. To není jako s autem, které opravíte, a jezdí se dále. Tady je to konečná, strom je zničen jednou pro vždy a škody jsou značné,“ podotkl zahradník městského úřadu Oldřich Filip.

Hodnota vzrostlých stromů přitom může být velmi značná a tomu odpovídají i vysoké pokuty, které vandalům hrozí. „Dřeviny mají dle metodiky Agentury ochrany přírody a krajiny ČR vysokou hodnotu a úmyslné poškozování je trestáno. Pro příklad můžeme uvést vzrostlý samostatně rostoucí modřín opadavý o výčetní tloušťce padesát centimetrů, obvodu kmene sto padesát centimetrů a výšce dvacet metrů. Ten má podle tabulek metodiky AOPK hodnotu sto šest tisíc korun,“ uvedl Oldřich Filip. Za poškození dřeviny tak hrozí pokuta až do výše dvaceti tisíc korun u fyzické osoby a až do jednoho milionu korun u právnické osoby.

Dřeviny ve městě plní důležité funkce i pro samotné obyvatele. „Vysazováním stromů v hustě obydlených částech města chceme udržet co nejlepší mikroklima pro obyvatele domů v těchto lokalitách. Je nepřijatelné, že stromy někdo cíleně ničí,“ říká místostarostka města Kristýna Kosová.

Radnice se nyní plánuje bránit několika cestami. „Jednak zvažujeme použití kamer pro lepší dohled nad inkriminovanými lokalitami, jednak se chystáme na základě porušení Zákona na ochranu dřevin podat trestní oznámení za poškozování dřevin,“ doplnila Kosová.