Také pomáháte zlodějům? Tenhle kradl téměř třicetkrát, než spadla klec

PRAHA – Policisté dopadli dvaatřicetiletého muže, který se dopustil krádeží ve sklepích. Celkem dvacet devět případů. Bral všechno, a nájemníci mu v tom ještě pomáhali.

Kriminalisté čtvrtého policejního obvodu objasnili celkem devětadvacet případů vloupání do sklepů na Praze 4, 8 a 9. Škoda přesáhla závratný milion korun. Přitom první případy vloupání se staly v polovině září minulého roku, a všechny spojoval stejný způsob vloupání a podobný průběh. „Pachatel se nejprve dostal do bytového domu nebo do garáží, a hned si to zamířil ke sklepním kójím. Tam rozlomil zámek u dveří a hned začal krást. Ze sklepů si pak odnášel horská kola, kočárky, nářadí, televize a další věci, které tam lidé uschovali,“ uvedl dnes policejní mluvčí Jan Daněk.

Pachatele během některých vloupání zachytily bezpečnostní kamery, díky kterým mohl být dopaden. Pro policisty je totiž muž známou firmou, a v minulosti již byl trestán za majetkovou trestnou činnost. Navíc pachatele usvědčily i zajištěné stopy na místech vloupání. Nezapíral, a ke všem případům se přiznal. Za spáchání trestných činů krádež, porušování domovní svobody a poškození cizí věci, mu nyní hrozí až osmiletý trest odnětí svobody. Muž byl vzat do vazby. Obyvatelé domů mu však v trestné činnosti pomáhali tím, že nezamykali vchodové dveře do domů a mnohdy je nechali i nedovřené.