Desítky podvedených na internetu má na svědomí mladý cizinec

STRAKONICE – Strakoničtí kriminalisté v těchto dnech vyšetřují protiprávní jednání muže, který se stal podvodným uživatelem inzertních serverů, na kterých nabízel k prodeji elektroniku, za kterou chtěl dopředu zaplatit. Tu však zájemcům nikdy nedodal. Svým jednáním podvedl několik desítek lidí.

Jedním z podvedených se stal také muž ze Strakonicka, kterého v květnu loňského roku zaujal na prodejním portálu Sbazar inzerát o prodeji kamery v hodnotě 5 900 korun. „S prodejcem začal komunikovat přes uvedený e-mail. Po zaslání požadované částky na bankovní účet přestal prodejce reagovat a žádná kamera mu dodána nebyla,“ uvedla policejní mluvčí Jaromíra Nováková.

Prověřováním případu tak kriminalisté vědí o více než devadesáti poškozených z celé České republiky, kteří si prostřednictvím inzerátu objednali elektroniku. Jednalo se o mobilní telefony, kamery, tablety a podobně. Dosud byla zjištěna celková způsobená finanční škoda okolo 470 000 korun. Během několika měsíců tak dopadli cizince z Ruska žijícího v Praze, který za podvodné prodeje vybíral finanční prostředky a ty si nechal předem posílat na desítky bankovních účtů.

„Během vzájemné emailové komunikace se zákazníky se pachatel snažil na kupující působit důvěryhodně. Zasílal účtenky o zakoupení zboží se svým smyšleným jménem, dále zasílal kupujícím naskenovaný občanský a řidičský průkaz existujících lidí, který získal z dalšího podvodného jednání. K protiprávním jednáním používal několik mobilních telefonů a přes sto SIM karet různých operátorů. Podvodně získané finanční prostředky převáděl z bankovních účtů na virtuální měnu ´Bitcoin´,“ sdělila policejní mluvčí.

Zjištěním pachatele však práce strakonických kriminalistů rozhodně nekončí. Nyní budou na základě získaných informací zjišťovat další podvodná jednání pachatele a další poškozené osoby. „S velkou pravděpodobností se jak škoda, tak i počet poškozených ještě zvýší,“ dodala Nováková. V současné době jednání čtyřiadvacetiletého cizince vyšetřují jako trestný čin podvodu.