Vyškovská radnice nechala vysadit 120 ovocných stromů

VYŠKOV – Ve Vyškově vysázeli ve dvou lokalitách dohromady 120 ovocných stromů, které z krajiny podle radnice spíše mizí. Podle vedení města je problém najít vhodné místo k výsadbě.

Šest desítek ovocných stromů přibylo ve směru od Polní ulice směrem ke Kačenci, šlo o švestky. Dalších 60 ovocných stromů nechalo město vysadit nedaleko bioplynové stanice v Sochorově ulici. „Snaha vysazovat nové dřeviny pochopitelně je, horší je to, že nám chybí pozemky na souvislejší výsadbu. Kolikrát jde o nějaký úzký pás, kdy se ale dostáváme do rozporu s občanským zákoníkem, protože můžeme sázet pouze do určité vzdálenosti od sousední hranice. Naše výsadba tak následně může někomu vadit při obhospodařování pozemku nebo naopak on by mohl při práci naši zeleň poškodit,“ uvedl místostarosta Josef Kachlík. Doplnil, že právě soukromý zemědělec radnici v mezi směrem ke Kačenci výsadbu umožnil, a to nedaleko první brázdy.

Ovocné stromy podle radnice z krajiny obecně spíš mizí. „Například z okolí silnic. Pokud je nutné alej z důvodu stáří nebo nemocí odstranit, často ji nahradí neovocná, třeba javory. Švestky se ve směru na Kačenec hodí, každý si plod utrhne, když bude chtít,“ uvedl Kachlík. Podle něj se město snaží obnovovat a vysazovat nové aleje, sázet remízky, doplňovat dřeviny do sadů a sázet všude tam, kde to dává smysl. Radnice se ale podle něj stále potýká se dvěma problémy. Prvním jsou zmíněné pozemky, jindy je zase potíž v dodržování ochranných pásem sítí, tedy vody, plynu či internetu.