Jak fanda do muziky založil muzeum hudebních nástrojů z celého světa

V Ostružné v Jeseníkách najdete jedinečné muzeum hudebních nástrojů z různých časů i koutů světa. Ty před několika lety učarovaly muzikantovi Miloslavu Muselíkovi natolik, že je začal sbírat. Své poklady si nenechal jen pro sebe – pro milovníky hudby, a nejen pro ně, vybudoval pozoruhodnou sbírku instrumentů.

Expozice hudebních nástrojů patří k ojedinělým muzejním sbírkám na našem území. Můžete si zde prohlédnout okolo 700 instrumentů ze všech kontinentů, vyjma Antarktidy. Některé exponáty jsou staré i stovky let a vy máte tak možnost se seznámit i s hudební kulturou jiných národů.

Hudební expozice Ostružná. Zdroj: skiland.cz pro novinykraje.cz

Vedle evropských exponátů, jako jsou housle, violy, akordeony, kytary, citery a mnoho dalších, tu spatříte celou řadu exotických nástrojů, jako jsou například čínské dvoustrunné housle erhu, indický sitár, různé africké bubínky, krásně zdobenou harfu saung gauk z Barmy, historický nástroj Dan Bau z Vietnamu a jiné sbírkové unikáty. Na výstavě můžete obdivovat i kuriózní hudební nástroje, jedním z nich je například charango z Bolívie, jehož korpus je z pásovce i s chlupy, nebo unikátní kousek, který svým zhotovením připomíná páva. Prohlídkou expozice vás bude doprovázet audionahrávka s ukázkami hry na některé z vystavených hudebních nástrojů.

I ze šrotu se může stát výstavní exponát

Během prohlídky se také dozvíte, jak sběratel Miloslav Muselík coby muzikant a fanda do hudby získává nové kousky do své kolekce, která čítá více než 900 kusů. Občas se mu do rukou dostane nástroj v podobě šrotu. Ten ale dostane svoji původní podobu i krásu díky zručnosti sběratelova kamaráda.

Turistické informace

Muzejní expozice je součástí areálu Skiland v obci Ostružná. Je zajímavá pro jednotlivce, rodiny s dětmi a především pro hudební nadšence. Můžete také absolvovat zážitkovou prohlídku s ukázkami hry na různé hudební nástroje, doprovázenou odborným výkladem (zážitková prohlídka je pouze na objednávku a vhodná pro skupiny 15-20 osob).

Místo

Olomoucký kraj, okres Jeseník, Ostružná

GPS muzea: 50.1852781N, 17.0510600E
GPS parkoviště: 50.1855064N, 17.0515467E

Kontakt

Ing. Miloslav Muselík
788 25 Ostružná 66E
tel.: +420 777 254 542
e-mail: skiland@skiland.cz
www.expoziceh.cz

Otevírací doba

Expozice hudebních nástrojů je otevřena denně od 10 do 17 hodin (mimo 24. a 25. 12.). Komentované prohlídky je nutné objednat s dostatečným předstihem.

Vstupné

dospělý 70 Kč
student, důchodce 50 Kč
děti do 7 let zdarma
děti 7 – 15 let 35 Kč
skupina (20 platících osob) 35 Kč

Kde se najíst a ubytovat?

Areál Skiland Ostružná
Ostružná 103, Ostružná, 788 25
tel.: +420 777 254 542
e-mail: skiland@skiland.cz
www.skiland.cz