Bydlíte v nájmu? K čemu nepotřebujete souhlas pronajímatele II

Můžete si nastěhovat do bytu přítele s dítětem? Musí pronajímatel souhlasit s tím, abyste v bytě měli trvalé bydliště? A jak je to s věčným bojem kuřáků s nekuřáky? Odpovědi najdete v druhé části našeho dvoudílného článku.

Přijetí nového člena domácnosti

Svolení pronajímatele k tomu, aby s vámi začal někdo bydlet ve společné domácnosti, zpravidla nepotřebujete. Tuto skutečnost však musíte nejpozději do dvou měsíců oznámit pronajímateli, jinak se jedná o závažné porušení vašich povinností. Pronajímatel si však může v nájemní smlouvě vůči přijetí nového člena do vaší domácnosti vyhradit souhlas. To neplatí, pokud se bude jednat o vaši osobu blízkou, např. o vašeho partnera (i s dítětem) nebo když si vezmete k sobě do péče nemocnou maminku. Pokud by se jednalo o někoho jiného než blízkou osobu, pak zákon vyžaduje písemnou formu souhlasu. Pozor, je zde však omezení, kdy pronajímatel může nesouhlasit s tím, aby s vámi bydlel někdo další. A to tehdy, pokud počet osob by byl nepřiměřený velikosti bytu, a došlo by ke zhoršení obvyklých hygienických podmínek. Tudíž by patrně nebylo možné abyste si k sobě do garsonky nastěhovali čtyři své kamarádky s tím, že pracujete na směny, takže vám tenhle kolotoč umožňuje „pohodlně“ sdílet dvě postele pro čtyři lidi. Obecně se doporučuje např. pro byt 1+1 dvě osoby.

Trvalé bydliště

Pokud nájemní smlouva obsahuje ustanovení, že si nesmíte v bytě nahlásit trvalé bydliště, pak toto ustanovení je neplatné. Trvalý pobyt je pro vás z mnoha hledisek důležitý, např. se podle něj rozhodují lékaři, kteří již mají plno, jestli vás ještě vezmou nebo už ne, ale také pro vydání parkovací karty atd. Vždy je však lepší se s pronajímatelem dohodnout, než riskovat neshody, které mohou bydlení značně znepříjemnit.

Kouření

O kouření se zákon nikde nezmiňuje. Ohledně oprávněnosti zákazů kouření ve společných prostorách bytového domu panuje mezi odborníky shoda, a skutečně v mnoha, zejména udržovaných domech, tyto zákazy jsou součástí nájemní smlouvy či domovního řádu. S kouřením v bytě to však není již tak jednoznačné ani mezi odborníky. Jeden z názorů říká, že kouření může být v nájemní smlouvě zakázáno tehdy, pokud by se takový zákaz vztahoval na všechny nájemníky (tj. všechny byty) v domě.