Máte nejlepší kysané zelí, chleba nebo slivovici? Přihlaste se do soutěže na Valašském jarmeku

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Valašský mikulášský jarmek je každoroční oslavou tradic, zvyků, hudby a dobrého jídla a pití. Vítaným zpestřením programu bývá pětice jarmekových soutěží, při nichž vítězí nejen šikovnost, fortel a pečlivost, ale cení se i tradování osvědčeného receptu. „Hospodáři a hospodyňky mohou i při letošním ročníku opět přihlásit své kysané zelí, pečené pány z kynutého těsta, domácí chleby i vypěstovaná jablíčka. Pánům starostům je pak určena disciplína slivovicová. Příjem soutěžních vzorků se zahajuje právě nyní,“ oznámila mluvčí města Valašské Klobouky Lenka Zvonková.

Návštěvníci ocení pekařské výrobky i kysané zelí

Pekařky mají možnost ucházet se o úspěch v soutěži O najpěknějšího pečeného pána či paní z kynutého těsta. Až tři figurky sladkého pečiva o velikosti do třiceti centimetrů mohou doručit v pátek 6. prosince do dvou odpoledne do sálu TJ Sokol Beseda. Stejný termín i hodina uzávěrky platí pro soutěž O najlepší kysané zelé Valašskoklobucka. Sklenice naplněné kysanou lahůdkou je však nutné přinášet do areálu Kosenky. Obě dvě soutěže bude přímo při jarmeku v sobotu 7. prosince hodnotit návštěvnická porota.

Na pecny a jablíčka si posvítí odborná porota

V soutěži O nejpěknější jablíčko krajové či starší odrůdy se setkají výpěstky od sadařů a zahrádkářů ze širokého okolí. Ovocnáři je mohou nosit do kulturního domu Klobučan do středy 4. prosince. Soutěž O najlepší chleba na Valašském mikulášském jarmeku má uzávěrku v úterý 3. prosince, a to proto, že na druhý den bude bochníky hodnotit odborná porota. Lidé však nemusejí zoufat, na jarmeku budou mít možnost z pecnů také ochutnat.

Slivovici přijdou okoštovat i zahraniční hosté

Soutěž O najlepší starostovskú slivovicu, než sa napálí nová hodnotí vzorky nejen z obcí regionu, ale i z jiných míst kraje a také ze slovenské strany hranice. Při koštu a posuzování slivovic se sejde hodnotitelská porota složená z páleničářů i laických členů.

Hlavně poctivě a tradičně

Koordinátorka jarmekových soutěží Eva Sáblíková prozradila, jaké kvality porota hledá. „V tradičních jarmekových soutěžích jde nejen o kvalitu plodů lidské práce tady na Valašsku, ale také o předávání dovedností a zručností z generace na generaci. Ceníme si, když se nám například přihlásí pekařka, která vyrobila pečené pány podle postupu, co ji naučila její maminka či babička. Podobně je to s nakládaným zelím, které má také v každé rodině trochu jiné ingredience a recepturu. O chlebu a možnostech jeho složení či přípravy nemluvě,“ uvedla.

Ať už budete držet palce vítězům nebo byste rádi prožili příjemný den na Valašském mikulášském jarmeku, rozhodně přijďte v sobotu 7. prosince do Valašských Klobouk. Podrobná pravidla soutěže naleznete na webových stránkách. „Tak ať nám těsto kyne, trouba dobře peče, jablka nehnijí, zelí pěkně kysá a slivovice neubývá. Ukažme společně návštěvníkům jarmeku, co dobrého v našem kraji mohou najít a vidět, čím se můžeme pochlubit,“ vyzvala Eva Sáblíková.

Foto: O najlepší kysané zelé Valašskoklobucka. Zdroj: Město Valašské Klobouky
Foto: O najpěknějšího pečeného pána či paní z kynutého těsta. Zdroj: Město Valašské Klobouky