Přerovští radní odhlasovali výši poplatku za odpad pro příští rok

PŘEROV – Členové Rady města Přerova včera odhlasovali, že nechtějí zvyšovat občanům města poplatek za odpad. Nyní musí návrh schválit ještě zastupitelé.

Podle radních by tak měl poplatek za odpad, takzvané „smetné“, zůstat v příštím roce stejný jako letos. Takže lidé s trvalým pobytem v Přerově by měli platit 700 korun, majitelé rekreačních objektů mají platit polovinu, tedy 350 korun. „Materiál byl v radě předložený ve třech variantách – první byla možnost ponechání stávajících 700 korun, druhou variantou byla částka 730 korun a třetí 750 korun. Na zastupitelstvo, které se bude konat 9. prosince, jsme předložili variantu číslo 1,“ uvedla náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová.

Dodala ale, že současná částka nepokryje veškeré náklady spojené se svozem a likvidací odpadu, a tak se z rozpočtu města doplácí za každého Přerovana 107 korun, což je rozdíl mezi sazbou a skutečnými náklady.  Naposledy byl poplatek zvýšený pro rok 2019. V letech 2013 až 2018 platili Přerované částku 650 korun.