Při nákupu ojetého vozidla nezapomeňte zkontrolovat historii automobilu

Nákup ojetého vozidla se může obejít i bez pozdějších problémů, pokud si před tímto krokem zkontrolujete jeho historii. Poslouží vám k tomu číslo VIN a dekodér. Všechny informace obdržíte najednou a on-line.

Kód VIN odhalí nejen to, zda byl vůz bouraný

Koupě dobrého ojetého vozu je docela výzva. Trh je plný pastí nastavených nepoctivými prodejci. Na stránkách carvertical.com/cz si můžete velmi snadno a rychle provést dekódování VIN kódu vozu, který máte v úmyslu zakoupit. Poctivý prodejce nemá co skrývat a VIN kód vám bez obav sdělí. Pokud se zdráhá, měl by to být pro vás signál, že ne vše je v pořádku.

Co je to číslo VIN

VIN znamená Vehicle Identification Number, což ve volném překladu znamená identifikační číslo vozidla. Toto číslo přiděluje výrobce a někdy se také označuje jako číslo podvozku. Je to důležité, protože žádná dvě auta nemají stejný VIN. Toto číslo se používá nejen pro osobní automobily, ale také pro všechny ostatní typy vozidel, od motocyklů, autobusů a nákladních vozidel až po přívěsy.

VIN je přiřazeno výrobci vozidel a přiřazeno vozidlům před opuštěním továrny. Umístění čísla VIN i samotného čísla se liší v závislosti na výrobci, ale existuje jedna společná vlastnost – formát záznamu pro každé číslo je stejný. U automobilů vyráběných na území Evropské unie se pro záznam čísla VIN používá norma kvality ISO – 3779, což znamená, že identifikační číslo bude sestávat z několika konkrétních částí. Kromě toho jsou automobily vyráběné mimo jiné v Kanadě, Japonsku, Číně a Austrálii také kódovány podle evropských norem.
Jak zkontrolovat historii vozu?

Zkontrolovat si historii vozu není dnes nijak složité a doporučujeme to všem, kteří o nákupu uvažují. Vše, co potřebujete, je číslo VIN nebo registrační číslo konkrétního automobilu. Za pár sekund získáte potřebná data, mimo jiné, počet najetých kilometrů během poslední technické kontroly a datum této kontroly. Vybrat si dekodéry pro kontrolu vybraného vozu můžete na bestvin.cz.

Kontrolou VIN se snadno vyhnete pochybným nabídkám. Dekodér VIN obsahuje celou řadu informací a k těmto záznamům se nejčastěji přidávají obrázky vozidla. Během několika sekund zjistíte, zda vozidlo, které vás zajímá není kradené nebo po havárii.

Přeražení čísla VIN je běžnou praxí

Přeražení čísla VIN se stává docela běžnou praxí. Tato akce obvykle slouží ke zfalšování vlastností vozu nebo se provádí po odcizení vozidla. Nejčastěji se to děje pomocí tzv. metody pro „klon“. To znamená, že auto získá čísla jiného vozidla, které odpovídá specifikaci odcizeného vozidla.

Tomuto aspektu věnujte zvýšnou pozornost především tehdy, když je typový štítek nečitelný nebo rozmazaný. Pak musíte zkontrolovat, zda je nýtovaný. Podobná pravidla platí i pro reliéfní číslo na podvozku. Číslo VIN je užitečné také při správném výběru dílů pro auto. Jejich sladění podle daného schématu zabrání riziku chyby při nákupu a montáži náhradních dílů.