Daňové změny se dotknou všech plátců, ti by si letos měli většinou polepšit

Česko – S novým rokem přichází také řada různých změn, a to i v oblasti daňové. Tou pravděpodobně nejdůležitější je letos zvýšení daňové slevy na poplatníka, pozornost je ale namístě věnovat také nové výši paušální daně pro živnostníky. Změny, k nimž by mělo dojít v souvislosti se zrušením superhrubé mzdy, však budou spíše minimální.

Kdo ušetří?

Změnou, která se dotkne nejvyššího počtu lidí (de facto všech plátců daní, kteří nejsou účastni v paušálním systému), je nepochybně ta, v jejímž důsledku dochází k navýšení slevy na dani na poplatníka, a to o 3 000 Kč. Daňová sleva na poplatníka tedy bude nově činit 30 840 Kč. Zatímco dopad na státní rozpočet bude negativní, ti, kdo podávají klasické daňové přiznání, ušetří.

Další „úlevy“ se pak budou týkat rodičů. Na úsporu se pak mohou těšit ti, kdo uplatňují slevu na dani na druhé a třetí dítě.  Vzhledem k tomu, že od ledna se o několik stovek zvýšila také minimální mzda (vzrostla na 16 200 Kč), dojde v důsledku této změny také ke zvýšení maximálního limitu školkovného.

Naopak se zvýšením daní budou muset počítat lidé s vysokými příjmy. Jelikož se zvýšila sazba daně, daň je progresivní, vysokopříjmoví budou platit více. V souhrnu je ale dle názoru daňového experta Michala Jelínka možné říci, že letos by lidé na daních měli spíše ušetřit, a to navzdory faktu, že zrušení superhrubé mzdy bude mít na daňovou oblast de facto malý dopad. Vzhledem k tomu, že v roce 2021 došlo k výrazným navýšením slev na dani, zároveň by se toto mělo projevit také na březnových výplatách vyplácených v dubnu – právě tehdy totiž zaměstnanci dostávají zpět daňové přeplatky, které jim jinak zaměstnavatelé ze mzdy strhávají v podobě záloh.

Změny ve výdajovém paušálu

Výdajový paušál je relativní novinkou, která má ulehčit fungování drobných podnikatelů s ročními příjmy nepřesahujícími jeden milion korun (ti zároveň nesmí být plátci daně). V jedné platbě je pak hrazena jak daň, tak i sociální a zdravotní pojištění. Díky tomu živnostníkům nejenže odpadá složitá administrativa, ale nemusí si vést extrémně detailní daňovou evidenci, kromě toho jim také s nižší pravděpodobností hrozí daňová kontrola. Letos však výdajový paušál roste, a to na 5 994 Kč. Platba v součtu zahrnuje minimální zálohy na zdravotní pojištění (2 727 Kč), sociální pojištění (3 267 Kč) a zálohu na daň z příjmů ve výši 100 Kč. Ti, kdo jsou do tohoto systému zapojeni, tak musí již nyní, v lednu, nastavit novou výši odesílané platby (tato záloha je pak splatná do 20. ledna).

Ti, kdo se zatím k platbě výdajového paušálu nepřihlásili a tuto možnost zvažují, pak již mnoho času nemají – pro letošek je možné přihlásit se k paušální dani do 10. ledna, přihlásit se v průběhu roku možné není (resp. možné je to jen pokud člověk zahájí svou živnost v roce 2022).

Přehled změn je pak možné naleznout také na webu Ministerstva financí, skrze tento web je zároveň možné přihlásit se k paušální dani, příp. si prostřednictvím online kalkulačky spočítat, zda je tento režim pro konkrétního poplatníka výhodný.