Ženy ze Vsetínska zajišťovaly falešné očkovací certifikáty, přišly si skoro na půl milionu

VSETÍNSKO – Čtyři ženy čelí trestnímu stíhání za zajišťování falešných certifikátů o prodělaném očkování proti onemocnění covid-19. Certifikát opatřily přinejmenším 74 lidem, přičemž si účtovaly od 2 do 7 tisíc za dávku. Dnes na to upozornil policejní mluvčí Petr Jaroš.

Dvě z žen zajišťovaly zájemce o očkovací certifikát. Další dvě pracovaly ve vsetínském očkovacím centru, kde evidovaly zájemce do příslušných systémů, aniž by očkování podstoupili. „Ženy tuto činnost prováděly nejméně od září loňského roku a certifikát tak získalo minimálně 74 lidí napříč republikou. Vydání dalších osmi falešných certifikátů zabránili vsetínští kriminalisté,“ přiblížil Jaroš.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Zprostředkovatelky posílaly potřebné údaje o zájemcích pracovnici očkovacího centra a následně vybíraly od zájemců částky od dvou do sedmi tisíc za jednu dávku. „Tyto úplatky celkem dosáhly téměř půlmilionové hodnoty. Policistům se podařilo zajistit finanční prostředky v řádech statisíců. Jedna z pracovnic za navádění dat do systému dostala kosmetiku v několikatisícové hodnotě, druhá žádnou úplatu, ať materiální či finanční, nedostala,“ popsal Petr Jaroš.

Dvě zprostředkovatelky jsou podezřelé z přijetí úplatku, za což mohou pobýt až 5 let ve vězení, a z padělání a pozměnění veřejné listiny, na což trestní zákoník pamatuje tříletou sazbou. Z padělání a pozměnění veřejné listiny jsou podezřelé i pracovnice očkovacího centra, mladší je navíc podezřelá z přijetí úplatku a vzhledem k tomu, že zničila více než 70 dávek vakcíny, také z poškození cizí věci, kvůli čemuž může skončit na jeden rok za mřížemi.