Středočeši se připravují na nástup varianty omikron. Jak?

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Jak ukázala první data po svátcích, ukazatele epidemie se vracejí k původním vysokým hodnotám a virová nálož v populaci roste. I proto se sešel Krizový štáb Středočeského kraje.

Nejvíce zasažené okresy

Sedmidenní incidence je na úrovni 406 nakažených na sto tisíc obyvatel, což je po Praze a Libereckém kraji třetí nejvyšší údaj. Reprodukční číslo je na hodnotě 1,06. K aktuálně nejvíce zasaženým okresům se řadí Praha-západ (580 nakažených na sto tisíc), Mělník (549 nakažených na sto tisíc) a Praha-východ (496 nakažených na sto tisíc).

Staňte se členy FB skupiny Noviny kraje – Středočeský a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Data sice ještě potvrzují trend z uplynulých dní, kdy celkově klesá celkový počet pacientů v nemocnicích, ale zároveň pokles zátěže jednotek intenzivní péče je pomalý. „Na JIP je ale patrné, že stále pomáhá očkování, protože závažný průběh mají ze 74 procent pacienti bez vakcinace. Rozhodující bude trend následujících dnů, který postupně začne odrážet již i šíření varianty omikron,“ uvedl radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík.

Úkol: snížit mobilitu!

Aktuálně se kraj podle predikcí ministerstva zdravotnictví připravuje na nástup varianty omikron. „Chtěla bych apelovat na všechny firmy, které mohou svým zaměstnancům umožnit home office, aby tak udělaly. Může to významně snížit mobilitu ve společnosti a zmírnit rychlost šíření této varianty. Samozřejmě jsou připraveny a aktualizovány krizové scénáře, kdy by došlo k významnému nárůstu nakažených, aby bylo možné zajistit kritické služby,“ uvedla po jednání štábu hejtmanka Petra Pecková.

Integrovaný záchranný systém

Veškeré složky Integrovaného záchranného systému jsou prý také plně připraveny na to, že se situace může zhoršit. „Aktuálně zavádějí směnné provozy, aby se skupiny zaměstnanců nesetkávaly, zpřísňují hygienická opatření a plánují častější testování,“ doplnila hejtmanka.

Radní vyzývá k očkování

Ve Středočeském kraji bylo celkem podáno přes 1,69 milionu dávek vakcín. Již 321 tisíc Středočechů má posilující dávku. „Posilující dávka významně snižuje riziko vážného průběhu a hospitalizace, proto chci vyzvat všechny, aby další očkování podstoupili. Kapacity středočeských očkovacích center jsou rozhodně dostatečná. V pondělí spustila mladoboleslavská nemocnice velkokapacitní očkovací místo v kulturním domě s možností očkovat až 1200 lidí za den,“ dodal radní Pavlík s tím, že se chystá otevření ještě dalšího centra.

Stav v sociálních zařízeních

Situace v sociálních službách je nadále stabilizovaná. Poslední data ukazují, že v pobytových zařízeních sociální péče zřizovaných krajem i ostatních v regionu jsou nakaženy pouze jednotky klientů. Nižší je také nemocnost zaměstnanců v sociálních zařízeních ve srovnání s daty z první poloviny prosince.