Jak se stavět k nebankovním společnostem

Nebankovní společnosti v řadě z nás vzbuzují rozporuplné reakce. Jsou sice mnohdy jedinou záchranou stanicí pro některé žadatele, ale s vysokou cenou.

Jak se stavět k nebankovním společnostem?

Také ve vás nebankovní společnosti vzbuzují rozporuplné reakce? Na jedné straně nabízí produkty, jako jsou rychlá půjčka či půjčka do výplaty ViaSMS a pomáhají mnohdy v tíživé finanční situaci. Na straně druhé jsou mnohdy svázány vyšším úrokem či skrytými poplatky. Stejně jako všude jinde, i zde se vyplatí neházet všechny společnosti do jednoho pytle. Určitě nejde vše tak snadno zaškatulkovat, jak bychom si mnohdy přáli. Celá situace je poněkud složitější. Nejčastěji však přichází řeč na půjčku z nebankovního sektoru ve chvíli, kdy se blíží období Vánoc. Proč si Češi nejčastěji půjčují?

Dle průzkumu Lundea celých 32% z dotázaných uvedlo, že nemá před Vánocemi potřebnou finanční rezervu. Kolem 16% respondentů uvádí jako hlavní důvod dlouhodobý nedostatek finančních prostředků. Další 19% takto řeší nákup vánočních dárků z důvodu krátkodobého nedostatku finančních prostředků A celých 19% využívá zvýhodněných nabídek před vánočními svátky. Je ale zapotřebí říci, že k jakémukoliv úvěrovému produktu by se mělo vždy přistupovat s určitou dávkou zodpovědnosti. Je proto otázkou, jestli právě zmíněný účel půjčky je tím správným. Nebankovní půjčka může být výhodná, pokud z ní nevýhodný produkt neuděláme my sami.

Nebankovní společnosti půjčí i rizikovým žadatelům

Určitě není potřeba připomínat, že většina společností v nebankovním sektoru láká své žadatele na benevolentnější podmínky. Jejich početnou skupinu tak tvoří tzv. rizikový žadatelé, které představují pro banku až příliš velké riziko. O úvěr v takovém případě lze zažádat, povětšinou se však bude jednat o půjčku se zástavou nemovitosti. Podmínky jsou v tomto případě totožné s hypotékou.

Nebankovní sektor však nabízí krom spotřebitelských úvěrů i hypotéku, konkrétně americké hypotéky. Najděte si za pomoci hypoteční kalkulačky tu pro vás? Je to možná snadnější, než si myslíte.