Cizinecká policie zadržela vloni na Vysočině 88 migrantů, nejčastěji na D1

KRAJ VYSOČINA – V odhalování nelegální migrace se Kraj Vysočina řadí na druhé místo za Jihomoravským krajem. Během loňského roku řešili policisté v kraji 37 záchytů, při kterých zadrželi 88 migrantů. Většinu z nich odhalili na dálnici D1.

K přepravě využívali migranti většinou dodávky či kamiony. „Cizinci cestovali zejména ukryti na ložné ploše návěsů kamionů nebo na nápravě kamionů, případně k přepravě využívali osobní automobily. Cestovali většinou bez cestovního dokladu a patřičného povolení k pobytu na území členských států EU. Především šlo o migranty pocházející z Afghánistánu, Maroka, Sýrie, Alžírska a Turecka,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv. 

Velmi oblíbeným, ale zároveň vysoce rizikovým se stalo cestování na podvozku kamionu. „Již koncem roku 2020 jsme zaznamenali specifický a nebezpečný modus operandi přepravy migrantů na podvozcích nákladních vozidel, který v roce 2021 doznal značného progresu. Na teritoriu Kraje Vysočina bylo zjištěno 36 cizinců, kteří takto skrytě cestovali přes území České republiky. Jednalo se především o státní příslušníky Maroka a Alžírska,“ doplnil vedoucí odboru cizinecké policie Oldřich Chaloupka.

Kromě dálnice D1 (Brno – Praha) je k transportu migrantů dlouhodobě využívána i silnice I/38 (Znojmo – Jihlava – Havlíčkův Brod). Většina migrantů zpravidla míří do Spolkové republiky Německo nebo do skandinávských zemí.

Tito migranti cestovali ukryti v zavazadlovém prostoru kamionu. Foto: Policie ČR