Kvůli silnému větru měli hasiči 250 výjezdů. Pád stromu na koleje u Lanžhotu zastavil vlak

JIHOMORAVSKÝ KRAJ – Od půlnoci komplikuje dopravu na jižní Moravě silný vítr. Do osmé hodiny ráno přijali policisté na tísňové lince nejméně desítku oznámení. Hasiči evidovali do 16 hodin 250 událostí v souvislosti s větrem. Nejčastěji šlo o popadané stromy a větvě přes komunikace. Pád stromu zastavil železniční dopravu na trati nedaleko Lanžhotu.

V neděli zasáhl Jihomoravský kraj silný vítr, který shazoval stromy. Krátce po čtvrté hodině ráno u Devíti křížů zablokoval silnici číslo 602 vzrostlý strom. „Před nenadálou překážkou v lese sice dokázal šofér dodávky zastavit, ale stejně mu to nebylo moc platné. Řidičce ve škodovce se zastavit nepodařilo, do kmenu narazila a odhodila jej na jeho vůz. Žena navíc od nehody bezostyšně ujela,“ popsal mluvčí policie Petr Vala. Podobným střetem skončil i řidič v Superbu u Valchova na Boskovicku. O půl sedmé ráno zde přes cestu popadalo několik stromů, na které bohužel nedokázal včas zareagovat. Po tvrdém střetu skončil zraněný a museli jej z místa zdravotníci odvézt do nemocnice. Hodinu poté vyjížděli policisté ke spadeným drátům vysokého napětí. Ty na delší dobu uzavřely silnici číslo 379 nedaleko Blanska u odbočky na Olomučany. „Uzávěra zde bude nejspíš po celý den, objízdná trasa je vedena přes Olešnou,“ dodal Petr Vala. Hasiči měli do 15 hodin více než 200 výjezdů kvůli větru: Blanensko 82, Brno-město 16, Brno-venkov 50, Břeclavsko 15, Hodonínsko 5, Vyškovsko 18, Znojemsko 22.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.    

Pád stromu na trakční vedení po 11. hodině poškodil trolej a zastavil železniční dopravu na trati nedaleko Lanžhotu na Břeclavsku. V osobním vlaku z Budapešti do Prahy bylo přibližně 70 osob, nikdo se nezranil. Kvůli nedostupnému terénu nebyla možná evakuace cestujících, museli čekat na odtah vlaku. Slovenské dráhy přerušily provoz z Bratislavy do Kút nedaleko českých hranic. Vlaky jezdily odklonem přes Vídeň a na Břeclav. Vlaky dálkové dopravy mezi stanicemi Jihlava – Brno hl. nádraží a regionální dopravy mezi stanicemi Okříšky – Střelice byly odřeknuty bez náhrady. Cestujícím se doporučuje využít jiných dopravních prostředků nebo odložit svoji cestu na následující dny.