Brnem bude jezdit tramvaj připomínající odkaz Mendela

BRNO – Tramvaj se zelenými hrášky bude křižovat Brno a připomínat tak 200. výročí narození Gregora Johanna Mendela. Kromě toho se chystá také množství oslav, ať už festival nebo výstavy.

Právě hrášek hrál ústřední roli v Mendelově bádání, tři zákony dědičnosti jsou dodnes platné a odkazují k pokusům, které prováděl tento velikán genetiky v Brně. Tramvaj se zelenými hrášky má za cíl vzbudit pozornost kolemjdoucích a nalákat je na oslavy výročí. „Velmi rádi se k oslavám kulatého výročí narození Johanna Gregora Mendela připojujeme. Dlouhá léta je po něm pojmenována vlaková souprava a nyní bude mít mimořádný vědec a Brňan i speciální tramvaj. Vybrali jsme vůz Vario s evidenčním číslem 1110, který se nejčastěji objevuje na lince číslo 1. Denně tak bude projíždět Mendlovým náměstím, což je symbolické,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Letos se uskuteční spousta akcí, které navazují na Mendelův odkaz. Odborná porota vybrala ve výtvarné soutěži monument, který ozdobí Mendelovo náměstí, jež právě prochází rekonstrukcí. Těšit se můžete na Festival Mendel, do Brna zavítají také světoví vědci včetně laureátů Nobelovy ceny, chybět nebudou ani výstavy či hudební a divadelní představení.