Policisté dopadli pachatele vloupaček na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku, hrozí mu tři roky za mřížemi

PELHŘIMOV – Mladého muže, který má na svědomí čtyři vloupání do rekreačních objektů, zadrželi minulý týden policisté. Osmadvacetiletý recidivista za sebou zanechal škodu ve výši sto tisíc korun. Nyní byl obviněn ze čtyř trestných činů.

Série krádeží se mladý muž dopouštěl od letošního ledna přibližně do poloviny února. Zaměřil se zejména na obec nedaleko Pelhřimova, kam se opakovaně vracel. Do vyhlédnutých objektů vnikal násilím. „Odcizit se snažil cokoli, co bylo možné zpeněžit. Odnesl si tak například řídící jednotku k ponornému čerpadlu, nářadí, motorové pily, ale také věci jako porcelánové výrobky, starožitnosti, psací stroje a obrazy. Při jedné z krádeží v terénu zapadl, a když se mu nepodařilo se s vozidlem z místa dostat, došel si do objektu ještě pro lopatu,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Posledního vloupání se muž dopustil v únoru. Šlo o rekreační objekt na Havlíčkobrodsku, odkud si odnesl mimo jiné polštář a deky a na zahradě stihl ještě poškodit sochu. Ze svého lupu se ale dlouho neradoval, neboť jej zanedlouho zadrželi policisté.

„Osmadvacetiletý muž z Jihlavska byl obviněn ze spáchání přečinů krádeže, porušování domovní svobody, poškození cizí věci a maření výkonu úředního rozhodnutí,“ sdělil vedoucí oddělení obecné kriminality Pavel Nováček. Poslední z trestných činů souvisel s tím, že muž na své výlety vyrážel autem, přestože měl od loňského podzimu dvouletý zákaz řízení. Jen krádežemi způsobil pachatel škodu ve výši 50 tisíc korun, další nemalá škoda vznikla poškozením objektů.

Mladý muž byl už v minulosti několikrát odsouzen, pobyl si i ve vězení. Nyní je stíhán na svobodě. Za uvedená provinění může očekávat až tříletý pobyt ve vězení. Případ kriminalisté dále vyšetřují.