Univerzita pomáhá Ukrajině, přidat se mohou i Zlíňáci

ZLÍN – Humanitární sbírka, stipendia, ubytování a tlumočení. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně se intenzivně zapojila do pomoci Ukrajině. Do Zlína a okolí už navíc dorazili první uprchlíci, především ženy s dětmi.

Univerzita již vyhlásila materiální sbírku pro Ukrajinu, do které se může zapojit i veřejnost. Věci se odevzdávají ve zlínské galerii G18 v přízemí Fakulty humanitních studií na Štefánikově ulici ve Zlíně, a to denně od 10 do 21 hodin. „Potřeba jsou zejména hygienické potřeby jako dezinfekce, zubní pasty a kartáčky, mýdla, dětské pleny a také léky. Budeme rádi také za powerbanky, čelovky, spacáky, deky, karimatky, dětské lahve, výživy a zdravotnický materiál jako škrtidla, obvazy a náplasti,“ uvádí za organizátory sbírky Vendula Gregorovičová z Fakulty multimediálních komunikací zlínské univerzity. Materiál si pak převezme organizace Člověk v tísni, která je na Ukrajinu převeze.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Uprchlíkům ve Zlíně pomáhají ukrajinští studenti

Ukrajinští studenti zlínské univerzity budou pomáhat s tlumočením. Požádalo je o to místní Centrum pro podporu integrace cizinců. „Lidé z této organizace se nám ozvali hned v neděli, jestli bychom pro ně a pro místní farnost nesehnali mezi našimi studenty dobrovolníky pro tlumočení a překlady pro přijíždějící uprchlíky z Ukrajiny s tím, že mají na cestě první velkou skupinu 60 až 80 osob. Ihned se nám nadšeně přihlásilo osm ukrajinských studentů, kteří umí i česky nebo anglicky a hlásí se nám další,“ popisuje František Brázdilík z Welcome centra mezinárodního oddělení zlínské univerzity.

Ve Zlíně jsou zatím tři desítky ukrajinských občanů, přičemž jde hlavně o rodiny zaměstnanců místních firem. Očekává se však, že tyto počty dál porostou. „Již v neděli překládali pro prvních šest rodin. Další ukrajinští studenti začali už o víkendu pomáhat s balením a odesláním materiální pomoci na Ukrajinu. Je vidět, že chtějí pomoci a být co nejvíce užiteční,“ dodává František Brázdilík.

„Pomáhám tady ze všech sil proto, abych pomohl mé rodině na Ukrajině. Ženy a děti, kterým tady pomůžeme, mají doma muže, kteří tam bojují za budoucnost mé vlastní rodiny. A když budou vědět, že je tu o jejich rodiny postaráno, budou bojovat dobře a moje rodina tam snad přežije,“ říká s napětím v hlase ukrajinský student Ilja, který na zlínské univerzitě studuje.

Studenti dostanou mimořádné stipendium

Ukrajinští studenti zlínské univerzity si mohou také zažádat o mimořádné stipendium. „S našimi ukrajinskými studenty jsme v intenzivním kontaktu, kromě stipendií nabízíme i psychologickou pomoc formou naší psychologické poradny, snažíme se jim jejich tíživou životní situaci co nejvíce ulehčit,“ oznámil rektor zlínské univerzity Vladimír Sedlařík.

Vedení univerzity také zvažuje možnosti poskytnout ubytování. To by v případě potřeby mohly poskytnout vysokoškolské koleje.

Foto: UTB