Dopravní podniky spouští novou linku MHD. Bude jezdit i ke Globusu!

PLZEŇ – Již od prvního březnové pondělí vyjíždí do zkušebního provozu nová linka MHD č. 35. Ta mnohým cestujícím usnadní a urychlí jejich přepravu.

Došlo k tomu po dlouhých jednáních vedení Městského obvod Plzeň 9 – Malesice s vedením města Plzně, POVEDem (Plzeňský organizátor veřejní dopravy) a dopravním podnikem. Nová linka MHD č. 35 bude jezdit na trase Dolní Vlkýš – Malesice – Chotíkov – Globus – Košutka.

Nahradí dosavadní linku IDPK 460535 dopravce Arriva a možnosti cestování veřejnou dopravou tak dál výrazně rozšíří, protože linka zajistí přepravu každý všední den 14 páry spojů mezi Vlkýšem a Malesicemi s možností přestupu na navazující spoje trolejbusem č.11 a spoji Arrivy. Tři páry spojů na nové lince 35 budou z Malesic pokračovat do Chotíkova, dál k hypermarketu Globus a až na konečnou Košutka.

Dopolední spoj na této trase bude typicky školní, u odpoledních je předpoklad, že ho budou využívat zájemci o cestu do Globusu. Tento „nákupní“ autobus bude odjíždět z Vlkýše ve 12.48, z Malesic 12.52, přičemž budou mít cestující na nákup zhruba hodinu a půl a možnost dalším spojem se vrátit zpět do Malesic či bez přestupu až do Vlkýše.

Nová linka je zavedena ve zkušebním provozu do konce školního roku. V jaké podobě pak bude pokračovat je závislé na tom, jak budou spoje veřejností využívány. V autobuse bude instalováno automatické sčítací zařízení, díky kterému bude vytíženost jednotlivých spojů detailně vyhodnocena.
Ke stejnému termínu jako nová linka 35 bude zaveden i jeden nový spoj Arrivy do Malesic s odjezdem z CAN ve 13.00, autobus pojede přes Skvrňany se zastávkou u tamních základních škol a umožní tak tamním žákům z Malesic cestu přímým spojem ze školy domů, po čemž jejich rodiče oprávněně volali.

K drobným změnám především ve zkrácení jízdních dob dojde od 6. března i na lince IDPK č. 371 (Arriva). „V souvislosti se změnami ve veřejné dopravě je zapotřebí zdůraznit někdy opomíjenou skutečnost, že ve všech linkách IDPK na území Města Plzně (lhostejno zda Arriva či PMDP) platí Plzeňská karta s běžným předplatným. Naopak zajiždí-li spoj MHD mimo vnitřní zónu Plzeň-město, jak tomu bude na trase Malesice–Chotíkov- Globus, je zapotřebí příplatek za vnější zónu,“ upozorňuje se na stránkách Městského obvodu Plzeň 9 – Malesice.