Park na Moravském náměstí se dočká rekonstrukce, nabídne prostor k odpočinku i zábavě

BRNO – Včera začala rekonstrukce parku na Moravském náměstí. Po jejím dokončení místo nabídne prostor k odpočinku, hře i zábavě.

Aktuální stav parku byl již nevyhovující, z části proto, že se zde konaly různé kulturní akce a adventní trhy. Návrh z dílny CONSEQUENCE FORMA architects nabídne centrální multifunkční plochu s fontánou a vodními prvky, která bude sloužit k rekreaci i kulturnímu vyžití. Hlavní cesta propojí centrum s okolím ulice Lidické a doplní ji okružní pěšina s lavičkami. „V severní části parku přiléhající k Moravskému náměstí bude umístěna menší kavárna s toaletami pro veřejnost. V prostoru celého parku budou rozmístěny desítky herních prvků pro děti, například originální průlezky, hmatové a zvukové hry a další,“ dodal starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V parku bude po rekonstrukci zadržována dešťová voda, která poslouží jako zálivka pro stávající dřeviny i ty nové. Půjde o javory, duby, jerlíny a dřezovce. Květinovou výsadbu budou tvořit bledule, ladoňky, sasanky, kosatce, divizny, pryšce nebo vrbiny. Celková částka na rekonstrukci parku činí 131 milionů korun, 95,5 poskytlo Brno a 35,5 jde z kasy městské části Brno-střed. Ta také hradila ostatní náklady s revitalizací parku spojené. Jde například o zpracování potřebných stupňů projektové dokumentace, znaleckých posudků, geodetických zaměření nebo ošetření v kořenových zónách stromů. V součtu tyto práce jsou skoro za 10 milionů.