Uničov má ve Sberbank zablokovaných 106 milionů. Chod města prý není ohrožen

UNIČOV – Město Uničov včera na svém webu a Facebooku a zveřejnilo příspěvek, ve kterém informuje o tom, že v ruské bance Sberbank má zablokovány nemalé finanční prostředky. Starosta města ubezpečil, že chod města není nějak ohrožen.

Uničov, stejně jako řada jiných měst, krajů a institucí, má v ruské bance Sberbank otevřený účet. V tuto chvíli nemá ke svým prostředkům přístup. Jedná se o 106 milionů korun. „Chod města není nijak ohrožen. Na dalším účtu vedeném u jiné banky má Uničov dostatek finančních prostředků k pokrytí běžných výdajů,“ ubezpečil starosta města Radek Vincour. Česká národní banka zahájila v pondělí 28. února kroky směřující k odejmutí povolení společnosti Sberbank CZ působit jako banka. Ve stejný den Sberbank neotevřela své pobočky a přestala provádět jakékoliv finanční transakce.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Situaci s blokovanými finančními prostředky ve Sberbank intenzivně řešíme. Jsme v kontaktu s představiteli Svazu měst a obcí České republiky, a jejich prostřednictvím s Českou národní bankou. Pevně doufáme, že se situace co nejdříve vyřeší,“ dodal starosta Radek Vincour. Včera večer banka oznámila, že ukončí podnikání v Evropě. Zároveň ujistila, že má dost kapitálu a aktiv k tomu, aby před odchodem z Evropy vyplatila peníze všem vkladatelům.