Nový dokument přináší do kin neuvěřitelný příběh špičkového vědce

SEZIMOVO ÚSTÍ – V celovečerním dokumentu Identita ES vám režisérka a scénáristka Alena Činčerová přinese neuvěřitelný životní příběh profesora Emila Skamene, jednoho z nejuznávanějších světových imunologů a genetiků. Celý život zasvětil odhalování tajemství genů a přitom sám po desítky let neznal svou vlastní identitu. Jaké to je objevit jen souhrou náhod, že jste někým úplně jiným?

Profesor Emil Skamene opustil Československo v roce 1968 a žije již léta v Kanadě. Napsal téměř tři stovky publikací z oblasti genetiky, imunologie a metabolických poruch, získal desítky ocenění světových univerzit, vědeckých akademií, výzkumných center i mezinárodních organizací. Kapitola o úspěšném vědci, který patří mezi světovou špičku, je jen jednou stranou jeho příběhu. Kapitola druhá je ovšem neméně fascinující. Profesor ES se narodil za II. světové války v haličské Bučači asi v srpnu 1941. Přesněji to neví. Svou pravou identitu neznal třicet let. Jeho vyprávění zaujalo režisérku už před dvaceti lety, když se s ním osobně potkala v Montrealu. „Příběh špičkového vědce, který věnoval celý svůj profesní život tajemství genů a přitom po léta neznal geny vlastní, mi doslova vyrazil dech,” vzpomíná Alena Činčerová.

Jak se dostal osmnáctiměsíční syn významného haličského notáře a jeho manželky do Prahy? Z původních šestnácti tisíc bučačských Židů přežili válku jen čtyři a on je jedním z nich. Nechte si vyprávět neuvěřitelný životní příběh profesora Emila Skamene, který se snaží celý život dokázat, že stálo za to ho zachránit. Identita ES začíná v Kině Spektrum v Sezimově Ústí 15. března v 17.30 hodin.