Problémy zmítaná automobilka Škoda Auto podpořila Ukrajinu 10 milióny a pomůže rodinám ukrajinských zaměstnanců!

MLADÁ BOLESLAV – Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto je zřejmě největším investorem v Rusku. Nyní kromě omezení výroby kvůli nedostatku dílů z Ukrajiny očekává dopad sankcí proti Rusku na své hospodaření. Přesto nezapomněla na pomoc Ukrajině.

„Koncern Volkswagen ve svém tiskovém prohlášení doufá v rychlé zastavení nepřátelských akcí a návrat k diplomacii. Zatím však mladoboleslavská škodovka od tohoto týdne kvůli ruské invazi na Ukrajinu opět omezuje výrobu. Potýká se s kritickým nedostatkem dílů od několika lokálních dodavatelů z Ukrajiny. Usilovně se pracuje na hledání dostupných alternativ, které by pomohly zabránit nepříznivým dopadům na výrobu.

Staňte se členy FB skupiny Noviny kraje – Středočeský a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Co teď a co potom?

V současné době probíhají jednání manažerů značky i celého koncernu Volkswagen, pod který Škoda Auto spadá. Dosud není zřejmé, zda se výrobce automobilů rozhodne omezit produkci v Rusku či dodávky nových vozů do Moskvy.
Podle šéfa komunikace Škody Auto Tomáše Kotery je nyní namístě především co nejrychleji aktivovat připravovaný kurzarbeit. Tedy program, kdy stát proplácí část mezd zaměstnanců, pro něž firma nemá po určitou dobu práci.

Ruský trh a sankce

Ruský trh byl loni pro značku Škoda druhým největším na světě. Bylo tam dodáno celkem 90 400 vozů značky Škoda. I Ukrajina doposud představovala stabilní trh s odbytem zhruba 6 000 vozů značky Škoda ročně. Automobilka nyní očekává dopad sankcí proti Rusku na hospodaření firmy.

Ztráty a kompenzace

Co se týká možných kompenzací, ministr financí Stanjura pro Hospodářské noviny uvedl, že Škodovka je nejbohatší česká firma. „Jsem proti, aby stát platil firmám ztráty v Rusku.“ Nicméně nevyloučil, že vláda nakonec může podle vývoje situace rozhodnout.

Pomoc Ukrajině!

Koncern Volkswagen daroval 1 milion eur (zhruba 25 milionů Kč) Organizaci pro pomoc uprchlíkům při OSN. Od Škodovky dále putuje 10 milionů Kč nevládní organizaci Člověk v tísni a Odbory KOVO MB podpoří 1 milionem korun sbírku města Mladá Boleslav na pomoc uprchlíkům. Mimo to se výrobce zavázal pomoci rodinám ukrajinským zaměstnancům s vyřízením potřebné byrokracie v Česku a přispět tuzemským městům, ve kterých má závody, na pokrytí dodatečných nákladů spojených s přijímáním lidí prchajících před válkou.

Škoda Auto zajišťuje 5 % HDP a podílí se na exportu z 10 %.