Univerzita Pardubice nabízí podporu ukrajinským studentům. Ukončí i spolupráci s Ruskem

PARDUBICE – Na vysoké škole studuje 131 ukrajinských studentů. Pomoci se dostane všem, kdo se ocitli kvůli válečnému konfliktu v těžké situaci.

Studenti mohou využít Akademickou poradnu Univerzity Pardubice, kde jim pomohou psychologové a odborníci. Na poradnu se obrací v posledních dnech mnoho studentů. Vedení vysoké školy v současnosti nabízí mimořádné stipendium, pokud jsou studenti v tíživé situaci a vyjdou vstříc i těm, kdo budou mít problémy splnit kvůli válečnému konfliktu povinnosti spojené se studiem. Vedení školy také vypovědělo dohody o spolupráci s ruskými univerzitami a smlouvy s partnerskými vysokými školami. „Ruská agrese porušuje principy Charty OSN a je mířena proti suverénnímu státu Ukrajina. Vzhledem k bezprecedentním událostem posledních dní jsme se rozhodli vypovědět dohody o spolupráci mezi Univerzitou Pardubice a univerzitami v Rusku,“ řekl rektor univerzity Libor Čapek.

Škola je také připravena přijmout další studenty z válkou zasažené Ukrajiny z partnerských univerzit na krátkodobé studijní pobyty, včetně domluvení dalších ubytovacích kapacit. Nabídne jim i stipendia a možnost studovat v českých i anglických studijních programech.