Jeskyně Balcarka je klenotem Moravského krasu. Poznejte ji!

Pojďte s námi probádat jeskyni Balcarka, jejíž nádherná, mnohotvárná a barevná krápníková výzdoba vás zcela uchvátí. Najdete ji v malebném kaňonu Suchý žleb u Ostrova u Macochy. Jeskyně Balcarka, v dávných dobách sluj pravěkých lovců, patří dnes se svou krápníkovou výzdobou k nejkrásnějším v Moravském krasu. 

Jeskyně Balcarka je krasovou klenotnicí

Monumentální vstupní portál, jedinečné bohatství a barevná krása krápníků, labyrint chodeb, prostor a propastí vytvořených ve třech výškových úrovních, to vše na vás čeká v jedné z nejmalebnějších jeskyní Moravského krasu, jeskyni Balcarka.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Sluj byla známa od nepaměti a sloužila paleolitickému člověku jako sídliště. To dokazují nálezy opracovaných kamenů a kostí a také pozůstatky ohnišť. Samotnou jeskyni objevil ve 20. letech 20. století ostrovský rodák Josef Šamalík. Poznejte krasový poklad v přírodní rezervaci Balcarova skála – Vintoky.

Jeskyně Balcarka. Foto: Petr Zajíček. Zdroj: Správa jeskyní ČR
Jeskyně Balcarka. Foto: Petr Zajíček. Zdroj: Správa jeskyní ČR

Dechberoucí krása v podzemí, to je Balcarka

Prohlídka jeskyně s průvodcem začíná v mohutném vstupním portálu Balcarovy skály. Poté sestoupíte uměle proraženou chodbou do prostor, kde užasnete nad barevností sintrových náteků a stalagmitů.
První zastávkou jsou deset metrů vysoké „Wilsonovy rotundy“, větší z nich je překrásně modelovaná kruhová propast. Pohleďte na stěny, které okouzlující svými sintrovými kaskádami.
Z rotund dále zamíříte do největší prostory Balcarského bludiště, Velkého Fochova dómu. Nezapomeňte zde vzhlédnout na strop, který je zdobený průhlednými stalaktity a záclonami. Čeká vás úžasná podívaná.
Po prohlídce všech malebných zákoutí Fochova dómu vás průvodce zavede do Galerie a Přírodní chodby, které patří mezi nejkrásnější prostory Moravského krasu. Na stěnách uvidíte velmi bohatou, čistou a zachovalou krápníkovou výzdobu.

Krása v podzemí Balcarky. Foto: Petr Zajíček. Zdroj: Správa jeskyní ČR
Krása v podzemí Balcarky. Foto: Petr Zajíček. Zdroj: Správa jeskyní ČR

Sintrové vodopády v Balcarce, to je nezapomenutelný zážitek

Putování podzemním bludištěm chodeb, puklin a dómů pokračuje do „Dómu Zkázy“, který vznikl prořícením stropů jeskynních pater, o čemž svědčí sbor balvanů na dně této prostory. Z krápníkové výzdoby je pozoruhodný vysoký sintrový vodopád, „Madona“ či „Kaktus“.
Prohlídková trasa pokračuje dále kolem stropu Wilsonových rotund do objevitelského dómu, též „Stojanova Kaple“, jejíž stěny a strop jsou pokryty nickamínkovým povlakem, vápnitou kašovitou hmotou, která se sráží pravděpodobně za podpory mikroorganismů.
Vycházka podzemím končí v prostoře zvané „Popeluška“, která byla jednou z prvních objevených částí jeskyně.

A malý kvíz na závěr…

Víte, jaký je rozdíl mezi stalaktitem, stalagmitem a stalagnátem?

Stalaktit je krápník, který roste od stropu, popřípadě ze šikmé stěny v místech, kde protékají do volných jeskynních prostor vodní roztoky, obohacené rozpuštěnými minerálními složkami.
Stalagmit je krápník, který roste ze dna či stěny jeskyně vzhůru.
Stalagnát je sloup, který vznikne srůstem stalagmitu a stalaktitu.

Turistické informace

Při prohlídce jeskyně Balcarka vás čeká okruh dlouhý 600 metrů. Teplota vzduchu se pohybuje v rozmezí 7 až 8 °C, proto se teple oblečte. Vhodná je také pevná obuv. Aktuální informace o otevírací době a vstupném najdete na internetových stránkách jeskyně Balcarka.

Místo výletu

Kraj: Jihomoravský
Okres: Blansko
Městys: Ostrov u Macochy

Kontakt

Správa jeskyní ČR
Jeskyně Balcarka
679 14 Ostrov u Macochy
+420 516 444 330
e-mail: balcarka@caves.cz
www.caves.cz/jeskyne/jeskyne-balcarka

Tip na fajn výlet

V Moravském krasu, který patří mezi nejvýznamnější krasové oblasti ve střední Evropě, se ukrývá mnoho zajímavých jeskynních prostor. Neváhejte a určitě navštivte Sloupsko-šošůvské jeskyně, Punkevní jeskyně nebo se vydejte se Josefovským údolím k tajuplné Býčí skále.