Premiér Petr Fiala navštívil Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině

HRADEC KRÁLOVÉ – Provoz centra, ve kterém pracuje na osmdesát pracovníků včetně dobrovolníků dnes představil hejtman královéhradeckého kraje Martin Červíček premiérovi české vlády Petru Fialovi. Centrum za dva dny svého provozu odbavilo 604 uprchlíků z Ukrajiny, jednadvacet z nich potřebovalo ubytování.

O otevření centra jsme vás informovali v článku: Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v hradeckém Aldisu zahájilo provoz. Mezi hlavní doprovod premiéra a hejtmana patřil ředitel královéhradeckých hasičů David Pouč a ředitel krajských policistů Petr Petřík. Premiér se na místě mimo jiné seznámil s tím, že od dnešního dne centrum začalo nepřetržitě odbavovat uprchlická víza pro občany Ukrajiny. Od brzkých ranních hodin čekalo v Kongresovém centru Aldis na pomoc několik stovek ukrajinských uprchlíků.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Podle hejtmana kraje Martina Červíčka uprchlíků rychle přibývá, dosud ale 90 procent všech válečných uprchlíků z Ukrajiny tvoří lidé, kteří mají většinou v ČR příbuzné nebo známé. „Máme v registraci krajského centra dalších 500 lidí, které budeme muset dnes zvládnout. V souvislosti s tím oceňuji funkčnost Integrovaného záchranného systému, to je základ takového pracoviště. V této první fázi je také naprosto klíčový neziskový sektor,“ sdělil hejtman. Martin Červíček mimo jiné řekl, že je nutné počítat s tím, že bude uprchlíků mnohonásobně přibývat a bude se zejména jednat o lidi, kteří doslova nemají kam jít.

„Krajští hasiči, kteří provoz centra koordinují, v Královéhradeckém kraji evidují v ubytovacích kapacitách pro uprchlíky z Ukrajiny zhruba 3300 volných míst. Jde o lůžka z kapacit ministerstva vnitra či soukromníků,“ říká mluvčí hasičů Martina Götzová.