Humanitární vlak přivezl z Ukrajiny do Prahy dalších 600 uprchlíků

PRAHA – Přes 600 běženců přivezl dnes z ukrajinského Čopu již čtvrtý humanitární vlak Českých drah. Společnost dosud dopravila do Česka přibližně 2200 lidí z Ukrajiny a desítky domácích zvířat. Humanitární vlaky posílá i RegioJet, do dnešních dní v nich přepravil kolem 1000 lidí.

Dnešním humanitárním vlakem Českých drah přijelo z Čopu přes Ostravu 606 lidí, z toho 253 dětí. Mezi uprchlíky byli podle drah kromě dětí, žen a seniorů také lidé se zdravotním postižením. Prchající lidé s sebou vzali i 13 psů, 11 koček, dva kanárky a jednoho křečka.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Mezi Prahou a ukrajinským Čopem jezdí nyní dvě desetivozové soupravy, každá má maximální kapacitu přibližně 700 osob. Vlaky dosud ve směru na Ukrajinu přepravily desítky tun humanitární pomoci. Češi se mohou zapojit a na 63 železničních stanic nosit potřebné věci. Vlaky pak zpátky vezou prchající lidi z Ukrajiny.

Další spoje humanitárních vlaků Českých drah budou následovat v příštích dnech. Dráhy vyčlenily pro speciální vlaky už přibližně 50 osobních vozů. Přes 20 z nich pomáhá s evakuací lidí z polského města Přemyšl do polského vnitrozemí. Dalších 20 vozů jezdí mezi Prahou a ukrajinským Čopem a zbývající jsou v záloze.

Mnoho Ukrajinců jede také pravidelnými linkami Českých drah, které dopravce provozuje se svými zahraničními partnery ať už z Polska, Slovenska či Maďarska. V posledních dnech jezdí pravidelnými spoji kolem dvou tisíc osob denně. Uprchlíci tyto vlaky využívají i k přestupům do dalších spojů, jedoucích do Německa a dalších evropských zemí.