Stařenku doslova nad hrobem okradl mladík o devadesát tisíc korun

OSTRAVA – O případu, který strážci zákona hodnotí jako hyenismus neznající meze, dnes informovalo tiskové oddělení Policie české republiky v Ostravě.

Téměř 80letá žena se stala obětí podvodu mladíka, se kterým dojednávala zakázku na opravu hrobu. „Případ se datuje od listopadu 2020, kdy mladík oslovil poškozenou ženu na hřbitově ve Slezské Ostravě. Tehdy jí nabídl, že jí opraví hrob a dal jí na sebe vizitku,“ popisuje případ policejní mluvčí, Eva Michalíková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Protože seniorka uznala, že hrob si opravdu zasloužil rekonstrukci, rozhodla se muže později kontaktovat. „Z domlouvaného vybroušení desky, výměny rámu a opravy soklu se nakonec zakázka změnila na kompletní kamenickou obměnu hrobu za třicet tisíc korun,“ pokračuje Michalíková s tím, že tato zakázka byla realizována.

V roce 2021 se proto žena s mladíkem ústně domluvila také na výrobě nového pomníku ze žuly včetně nápisů. Jenže tentokrát se důvěřivá paní vyhotovení zakázky nedočkala. Zato ji však mladík mnohokrát navštívil se žádostmi o zálohu.

„Poškozená mladíkovi vyplatila v několika splátkách zálohy ve výši celkem devadesát tisíc korun,“ uvedla dále policejní mluvčí.

Teprve když ženě došly peníze, svěřila se se situací dceři, která případ ohlásila na policii, která mladíka brzy dopadla a vyslechla. Následovalo přiznání, lítost i slib, že pachatel finance, které si nechal pro svoji potřebu, seniorce vrátí. Své trestní jednání mladík navíc rozšířil tím, že na první zakázku použil starý materiál a nikoliv nový, za který inkasoval peníze.

Za podvod nyní mladíkovi hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta. Policie zároveň varuje zejména seniory, aby byli na podobné situace opatrní. „Než se rozhodnete k investici, poraďte se se svými blízkými, než učiníte rozhodnutí,“ vzkazují policisté starším lidem.