Cizinec se snažil oklamat policisty, řídil kamion s magnetem na tachografu

KRAJ VYSOČINA – Jízda přes Českou republiku se prodražila rumunskému řidiči kamionu. Na tachografu měl přiložený magnet, takže přístroj i v době řízení ukazoval bezpečnostní přestávku. Policisté řidiči uložili kauci 100 tisíc korun, kterou na místě zaplatil.

Řidiče kamionu s rumunskou registrační značkou zastavili policisté v pátek 18. března před desátou hodinou dopoledne ve Stříteži u Jihlavy. Při kontrole tachografu zjistili, že zrovna ukazoval dobu odpočinku, i když řidič s vozidlem prokazatelně jel.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

„Kontrolu snímače pohybu na převodovém ústrojí policisté zjistili přiložený magnet na snímači pohybu tak, aby došlo k zamezení přenosu údajů o rychlosti a ujeté vzdálenosti do digitálního tachografu vozidla. Jednoduše řečeno – v tachografu a na kartě řidiče byl místo doby řízení při jízdě vozidla zaznamenáván odpočinek,“ uvedla mluvčí policie Dana Čírtková.

„Zahraničnímu dopravci jsme uložili v souladu se zákonem o silniční dopravě kauci ve výši 100 000 korun,“ uvedl vrchní komisař Michal Ferbar. Pokuta se ale nejspíš nevyhne i samotnému řidiči, a to do výše až 50 tisíc korun. Současně mu hrozí až na půl roku zákaz řízení velkých vozidel.

Snímač pohybu s magnetem. Foto: Policie ČR
Foto: Policie ČR