Záchrana ryb před bagry: Rybáři odlovili tříkilometrový úsek Svratky kvůli stavbě

BRNO – Rybáři o víkendu přesunuli ryby z tříkilometrového úseku řeky Svratky v Brně do jiného úseky řeky Svratky. Důvodem je stavba náplavky. Než se do řeky ponoří bagry a rypadla, bylo potřeba ryby odlovit, jinak by mohly uhynout.

Rybáři omráčili ryby slabou elektřinou. „Odlov tohoto rozsahu nebyl v poslední době proveden,“ uvedl Jan Grmela z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Mendelovy univerzity v Brně. Ryby lovila dvacetičlenná skupina rybářů. „Očekáváme výskyt hlavně reofilních druhů, jde například o parmy obecné, ostroretky stěhovavé, jelce tlouště a další druhy,“ vyjmenoval Grmela. Podle něj je hlavním cílem přesunout ryby, aby nedošlo v průběhu stavby k havarijnímu úhynu a současně odlovit generační ryby před výtěrem tak, aby v době stavebních prací nebyl v řece letošní potěr. Odlovené ryby vysadí rybáři do úseku níže po proudu, který je oddělen migrační bariérou.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Odlov začal v sobotu v 9 hodin nad železničním mostem na Štýřickém nábřeží a rybáři postupovali proti proudu řeky směrem ke koupališti Riviéra. Brno začalo stavět protipovodňová opatření okolo Svratky začátkem letošního roku. Cílem je ochránit město před stoletou vodou. Pro Brňany bude mít stavba přínos v tom, že umožní zpřístupnit řeku pro odpočinek a rekreaci. Vzniknou totiž nová nábřeží. Řeka je nyní spoutaná v betonovém korytě. Nové koryto bude mnohem přírodnější a přirozenější. Stavba by měla skončit příští rok na podzim.